Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Inventář na úseku obsluhy a zařízení ve výrobním středisku

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (63.71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

3. Drobný stolní inventář
Předměty, které umisťujeme doprostřed stolu, nebo na příruční stůl. Musí být udržován v
čistotě a průběžně doplňován (dochucovací prostředky).

VÝZNAM:1. estetický (vázičky)
2. hygienický (popelníky, odpadníčky)
3. gastronomický (dochucovací prostředky)
4. informační (čísla stolů a rezervační stojánky)

DRUHY:- vázičky (stabilní, úzké, skleněné, porcelánové nebo keramické)
- kořenky - sypátka na sůl, pepř, papriku (musí být rozeznatelné)
- mlýnky na koření
- menážky (soubor dochucovacích prostředků), jsou přenosné
- karafy malé (skleněné nádobky s uzávěrem) vhodné na ocet, olej, polévkové koření apod.
- karafy velké na vodu, ovocné šťávy a víno
- hořčičníky - s pokličkou a lžičkou (neoxidující materiál, např. skleněná miska v nerezu),
vrstva oleje na hořčici
- ostatní inventář - popelníky, podložky pod nápoje, párátníky, cukřenky (dózy, pudřenky,
dávkovací), čísla na stoly, rezervační stojánky, pouzdra na studené omáčky v lahvičkách
apod.

4. Příbory
Příbory dělíme na jídelní a překládací. Z materiálu převládá kov, plasty, dřevo, slonovina.

JÍDELNÍ PŘÍBORY:- masový - k pokrmům (hlavním jídlům) servírovaným na masovém talíři (masová vidlička a
masový nůž)
- dezertní - k předkrmům a dezertům podávaným na dezertním talíři (dezertní vidlička a
dezertní nůž)
- rybí - k pokrmům z ryb a mořských živočichů (rybí vidlička a špičatý lopatkovitý nůž)
- lžíce - polévková a dezertní
- moučníkový - k teplým moučníkům (dezertní vidlička a dezertní lžíce)
- moučníková vidlička - na běžné zákusky a moučníky (malá, levý hrot je širší a zbroušený)
- koktejlový - k předkrmovým koktejlům, ke křehkým zákuskům a k pohárům s většími
kousky ovoce (kávová lžička a moučníková vidlička)
- lžičky - kávová, vajíčková a kompotová (zakulacená), zmrzlinová (lopatkovitá), limonádová
- barová (dlouhá), moka (malá)
- příbor na grepy - nůž se zaobleným ostřím a středně velká lžička (obojí s pilkou)
- příbor na raky - malý nůž s otvorem na rozlomení klepet a malá dvouzubá vidlička
- příbor na hlemýždě - malé kleště a malá dvouzubá vidlička (přidáváme i dezertní lžíci)
- příbor na ústřice - malý oboustraný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička
- příbor na humry - rybí příbor a dlouhá úzká vidlička
- ovocnýpříbor - menší než dezertní - ostrý špičatý nůž a vidlička
- úchytky na kukuřici - trojzubá vidlička
- kleště na neloupaný čerstvý chřest
- nůž na kaviár - zakulacený konec
- jídlení tyčinky - v čínských restauracích
- steakový příbor - masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov +
dřevo

Témata, do kterých materiál patří

Podobné materiály