Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Inventář na úseku obsluhy a zařízení ve výrobním středisku

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (63.71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

- oválné - běžně podle druhu pokrmu a počtu porcí 1-10, na přírodně upravené pokrmy, při
banketech až na 30 porcí masa - beefové)
- kulaté - podle tvaru pokrmu a počtu porcí, při banketech na přílohy
- úzké, špičaté - na ryby
- dělené - na maso s přílohou, servis pokrmů s větším množstvím zeleniny
- obdélníkové - s úzkým okrajem na výrobky studené kuchyně a cukrářské výrobky
- skleněné - ploché na dorty, hluboké na ovoce

OSTATNÍ INVENTÁŘ NA POKRMY- omáčníky, sosíry (na 1-10 porcí)
- kelímky a poháry na vařená vajíčka
- timbály - kulaté nádobky s pokličkou a šikmou stěnou na dušená masa
- kastrůlky - kulaté nádobky s pokličkou a rovnou stěnou na dušené vnitřnosti (játra,
ledvinky)
- přílohové misky - s nižším okrajem na teplé přílohy (nepřikrývají se)
- misky na hlemýždě (6-12ks, v ulitách mělké otvory, bez ulit hluboké otvory)
- vaničky na ryby (pouze vařené) s vyjímatelnou vložkou (děrovaná) a poklicí
- gloše - poklice na mísy a talíře při etážovém nebo hromadném servisu
- lisy na citron (na půlky i osminky)
- poháry na zmrzlinu a ovoce
- různé pávničky, kotlíky, prkénka a další nádobky na podávání specialit

6. Inventář na nápoje
Materiál: sklo, porcelán, keramika, kovy, popř. umělá hmota. Každý nápoj podáváme dle
druhu, kvality a technologie v odpovídajícím inventáři. Čím dražší a vzácnější nápoj, tím
slabší sklo a porcelán.
Rozeznáváme inventář - silno, středo a tenkostěnný.
Dříve platilo, že veškeré sklo s vyjímkou sklenic k lahvovým nápojům musí být cejchované
(tj. úředně označená míra). Dnes postačí odměrky pro případnou kontrolu.

INVENTÁŘ NA STUDENÉ NÁPOJE- vodovky - bez stopky nebo na nízkých stopkách
* 0,1l na vodu a sodu ke kávě a lihovinám
* 0,2l na džusy, ovocné šťávy, mošty atd.
* 0,3l na limonády, malé pivo a k lahvovému pivu
- pivní sklo (tenkostěnný pohár - štuc, silnostěnný s uchem - krýgl, tenkostěnné na stopce -
tulipán)
* obsah 0,25l, 0,3l, 0,4l, 0,5l, 1l, 2l
- vinné sklo
* na dezertní vína 0,05l - 0,1l na stopce uzavřeného tvaru
* na bílá, růžová a kořeněná vína 0,1l - 0,25l na stopce otevřeného tvaru
* na červená vína 0,15l - 0,35l na stopce uzavřeného tvaru
* na šumivá vína 0,15l - 0,2l na stopce typu špička, miska, flétna
* na rýnská a moselská vína 0,15l miska na vysoké stopce
* římský pohár s kónickou stopkou na rozlévaná vína
V případě stejného typu skla rozhoduje velikost (platí u servisu lahvového vína).

Témata, do kterých materiál patří

Podobné materiály