Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Oběžný majetek – peněžní prostředky a ceniny

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (73.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Podle vnitropodnikové směrnice by si měla ÚJ určit tzv. pokladní limit, pokud je limit překročen, musí být peníze odneseny do banky. Pokladní limit se nedodržuje pouze v den výplaty mezd zaměstnancům.

Cizí měny se započítávají podle kurzu ČNB.

  • poklad. hotovost musí být uložena v nehořlavém trezoru tzv. příruční pokladna, která se po ukončení pracovní doby uloží do velkého trezoru – místnost s mřížemi.

  • zjistíme-li, že skutečný stav je < účetní = schodek – ihned se předepíše pracovníkovi k úhradě:

Pohled. za zaměst. 335 / 211

Po zaplacení schodku (pohledávky) pracovníkem 211 / 335

  • skutečný stav je > účetní = přebytek – 211 / 688 – Ost. mimoř. výnosy

Základní účtování pokladních operací

  1. Přijetí hotovosti z BÚ 211 / 261

  2. Převod hotovosti na BÚ 261 / 211

  3. Prodej za hotové 211 / 6xx

343

4. Kursový zisk zjištění při uzávěrce 211 / 663

5. Inventarizací zjištěn přebytek 211 / 688

6. Výplata mezd 331 / 211

7. Kursová ztráta 563 / 211

8. Inventarizací zjištěn schodek 335 / 211

9. Úhrada od zaměstnance 211 / 335

10. Vklad do pokladny podnikatelem 211 / 491

Ceniny

Cenina je tedy to, čím je možné něco zaplatit (služby, zboží), ale nejedná se o mince a bankovky. Vede se u nich analytická evidence podle jednotlivých druhů cenin.

Oceňují se nominální hodnotou. Zásoba cenin a její změny se evidují na účtu 213 – Ceniny.

Ceninami se rozumí:

  • poštovní známky

  • kolky

  • platební karty – telefonní, platební a ostatní karty ( na obědy, na benzín)

  • poukázky na nákup zboží

  • zakoupené stravenky do provozoven veřejného stravování

Základní účtování cenin:

Nákup cenin: 213 / 211,221,321

Spotřeba cenin: známky 518 / 213

kolky 538 / 213

karty TF 518 / 213

karty benzín 503 / 213

Inventarizací zjištěný přebytek cenin 213 / 688

Kursový zisk 213 / 663

Inventarizací zjištěný schodek 335 / 213

Kursová ztráta 563 / 213

Škoda na ceninách 582 / 213

Stravenky = ceniny

Při výdeji stravenek do spotřeby a přijímání úhrad od zaměstnanců se musíme řídit zákonem o daních z příjmu.

Podle zákona o daních z příjmů, 55% hodnoty stravenky jsou náklady – daňově uznatelné. Tuto hodnotu zpravidla zaměstnanci neplatí.

45% v plné výši hradí zaměstnanci nebo podnik může částečně přispívat (přidělovat) z vytvořeného fondu př. 10% příspěvek – 35% zaměstnanci.

Fond musí být vytvořen v přechodném období ze zisku po zdanění.

Dva způsoby účtování:

1) jednodušší – platí, jen když zaměstnanec hradí 45%

Př.: podnik koupí 1 stravenku v hodnotě 30 Kč + 3 Kč provize toho, kdo jí prodává + 5% DPH z provize.

Stravenku prodá zaměstnancům v poměru 55:45 včetně DPH.

527 – Daň. uznatelný náklad 211 213

16,50 13,50 30 30 16,50

(55% z 30 Kč) 0,70 (DPH – 5% z 13,5) 3 13,50

0,15

518 343

3 0,15 0,70 zaměstnanec zaplatí 14,20 Kč

2) dříve příspěvkové organizace

Témata, do kterých materiál patří