Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku - neupravená

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (162.34 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Zpracování témat k závěrečným ústním zkouškám z odborného výcviku

  1. Trávící soustava skotu

PŘÍJÍMÁNÍ POTRAVY A PITÍ

Pro zajištění záchovy a produkce musí hospodářská zvířata přijímat různé anorganické a organické. Ze základních živin jde o proteiny (bílkoviny), sacharidy (cukry), lipidy (tuky), vitamíny a minerální látky. Tyto živiny mají různé funkce v organismu hospodářských zvířat. Některé jsou především zdrojem energie (sacharidy, tuky), jiné (bílkoviny) jsou zase důležité pro růst zvířat, regeneraci jejich tkání, tvorbě hormonů, protilátek apod. Živiny, které jsou zvířetem přijaty, nemohou být v organismu využity v původní formě. K tomu, aby tyto mohly být v organismu využity, musí se v zažívacím ústrojí rozložit na jednoduché látky, které se poté vstřebávají do mízy a do krve.

Trávicí soustava používá 3 mechanismy při trávení a vstřebávání živin z potravy

1. mechanické zpracování potravy – používání zubů při mělnění, činnost svalů, účinek slin

2. chemické trávení – živiny jsou tráveny pomocí enzymů a tyto jsou štěpeny na jednoduché látky. Pro činnost trávicích enzymů je nutné přítomnost řady anorganických a organických látek (sloučenin). Např. pepsinogen, který je vylučován v neaktivní formě v žaludku, potřebuje pro svou aktivaci přítomnost kyseliny chlorovodíkové HCl. V zažívacím ústrojí jsou vylučovány tyto trávicí šťávy: a) sliny, b) žaludeční šťávy, c) střevní šťávy, d) šťávy slinivky břišní, e) žluč. Každá šťáva obsahuje specifické trávicí enzymy.

3. biologické trávení – přijatá potrava je jako v případě chemického trávení rozkládána enzymy. V tomto případě, však nejsou enzymy produkovány tkáněmi orgánů, ale činností mnoha miliardy mikroorganismů. Mikroorganismy (bakterie, plísně, prvoci, kvasinky aj.) svou enzymatickou činností narušují těžce stravitelná krmiva a tato poté zpřístupňují chemickému trávení. Biologické trávení je životně důležité u přežvýkavců.

Potrava, kterou zvíře příjme se v dutině ústní mechanicky rozdrobuje a při několika žvýkacích pohybech je tato navíc promísena se slinami, které částečně chemicky natravují přijímané krmivo. Sliny jsou pro zvířata velmi důležité, protože:

  • zvlhčují sousto - mucín

  • umožňují jeho polknutí,

  • obsahují pufry (např. hydrogen uhličitan sodný, který souží k usměrňování pH v žaludku a předžaludcích),

  • obsahuje vybrané enzymy a antimikrobiální látky,

  • obsahují dusíkaté látky - močovina

  • u telat je slinách například pregastrická entéráza

Příjem potravy je rozdílný, a to v závislosti na druhu hospodářských zvířat. Skot s prasetem mají málo pohyblivé pysky, takže při příjmu krmiva používají více jazyk. Skot při pasení využívá svého jazyka k omotání a utrhnutí sousta, které následně pozře. Kozy a ovce naproti tomu mají velmi pohyblivé pysky (horní pysk je rozštěpený) a mohou tedy porost spásat na velmi malou výšku (živé sekačky). U skotu, ovcí a koz po příjmu dochází k pouze velmi omezenému rozmělnění sousta, které je však velmi silně prosliněno. K dokonalému rozmělnění potravy dochází u přežvýkavců při odpočinku, tedy při tzv. přežvykování - ruminaci. Jde o proces, při kterém obsah předžaludku (bachoru) je po částech vyvrhován a znovu mělněn a polykán zpět. Každé sousto je u skotu mělněno asi 17 - 32 pohyby, zatímco u ovce a kozy je to do 14 pohybů. Přežvykování je jedním z prvků kvality managementu chovného prostředí, resp. nám vypovídá o kvalitě krmení. Aby mohlo dojít k přežvykování je nutné u přežvýkavců (skot, ovce, koza, buvol aj.), aby v krmné dávce byl dostatek strukturovaného krmiva (píce, seno, sláma), kdy částečky (stébla) dráždí horní část bachoru a tímto dochází právě k procesu ruminace - vyvržení sousta. Pokud je krmivo velmi jemné a není zde dostatek krmiva s délkou mezi 3 - 4,5 cm, dochází k omezenému přežvykování a možným problémům při zažívání. U přežvýkavců se v rámci trávení tvoří značné množství plynů, které jsou z bachoru odváděny tzv. eruktací, krkáním. Pokud by došlo k ucpání jícnu jakýmkoliv těles, hrozí riziko akutního nadmutí, protože plyny nemohou spontánně odcházet ze zažívacího traktu a hromadí se v bachoru. U prasat je krmivo přijímáno pomocí zubů a jazyka, kdy se krmivo drtí a rozmělňuje. Krmivo je prasetem, a to v závislosti na množství a druhu žvýkáno až 32 pohyby než je spolknuto. Krmiva koncentrovaná jsou samozřejmě daleko méně přežvykována, než je tomu v případě pícnin. Pití je reflexním dějem, který u většiny druhů hospodářských zvířat je zajišťován sáním, resp. nasáváním. Kráva, která se chce napít, ponoří do napajedla ústní štěrbinu, a to až po koutky, kdy při stažení pysků se tyto zúží a to tak, že vzniká malá nasávací štěrbina, kudy proudí voda do dutiny tlamní. Prase má velmi široce rozeklanou ústní štěrbinu, takže je nemůže plně uzavřít. Při pití není celá ústní štěrbina ponořena, takže je možné slyšet charakteristické srkání. Přežvýkavce napájíme většinou z volné hladiny, prasata také, ale používáme v chovech i tlačítkové resp. kolíkové napáječky.

Témata, do kterých materiál patří