Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2.b) Poznávací procesy - počitky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (85.4 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

2.b) Poznávací procesy - počitky

Počitky

- nejjednodušší element našeho vnímání a je základním materiálem pro složitější procesy: paměť, myšlení.

- Jedná se o výsledný prvek jednoho analyzátoru (smyslu) – např. receptor + nerv + mozek.

- Tvoří obraz jednoho znaku vnímaného předmětu (např. modrá barva).

Zrakové počitky

- vznikají vlněním elektromagnetických vln, viditelné části spektra na světelný receptor oka -> v něm mají nejdůležitější úlohu sítnice a čočka

- na sítnici jsou uložena nervová zakončení tzv. čípky(vidí ve dne a čítí spektrálních pestrých barev)

- Čočka se prostřednictvím svého stahování a roztahování zasluhuje o vidění do dálky(hloubka).

- Psychickými zážitky při zrakovém čití jsou počitky barvy, ty dělíme na chromatické(červená, zelená, žlutí, modrá a jejich smíšeniny) a achromatické(bílá, černá a odstíny šedé).

Sluchové počitky

- podnětem pro sluchové čití jsou zvukové vlny => zvukové jevy, které vznikají chvěním předmětů => člověk registruje o menším kmitočtu vlny od 16 do 20 000 kmitočtu za sekundu

- Zvukové vlny o menším kmitočtu = ultrazvuk, a o větším kmitočtu = infrazvuk už neregistruje sluch.

- Receptorem zvukového čití je ucho, v němž je nejdůležitější ve vnitřním uchu hlemýžď, v němž jsou umístěna nervová vlákna různé délky.

- Vlákna se rozkrývají v důsledku zvukových vln.

Chuťové počitky

- způsobují chemické vlastnosti látek rozpuštěných ve vodě nebo ve slinách jenž působí na chuťové receptory-> chuťové pohárky

- ty jsou uloženy na povrchu jazyka na zadní stěně hltanu na patře a hrtanové příklopce

- psychické zážitky(počitky) při chuťovém čití se dělí na chuť sladkou, hořkou, kyselou a slanou

- Poruchy chuťového čití se projevují: - sníženou absolutní citlivosti

- sníženou citlivostí pro rozlišování

Čichové počitky

- podnětem čichových počitků jsou nepatrné částečky látek rozptylené ve vzduchu ať již v plynem nebo pevném skupenství

- receptorem jsou čichové buňky vyčnívající ze sliznice nosu

- psychickými zážitky(počitky) při čichovém čití jsou pachy -> ty nejobecnější dělíme na vůně a zápach

Kožní počitky

- jsou vyvolány působením mechanických a tepelných vlastností předmětů na povrchu kůže

Dělíme je na: taktilní (dotyk, tlak, vibrace) počitky bolesti a teploty

- jsou uloženy ve zvláštních receptorech tzv. dotykových bodech, jejich počet je na různých místech kůže různý => nejvíce jich je na konečcích prstů a na jazyku

- počitky tlaku vznikají při zesíleném působení podnětu na kůži, jsou spojeny s deformací kůži a podkožního maziva

- rytmické dráždění taktilních receptorů vyvolává počitky vibrací

- vysoký stupeň rozvoje čivosti dosahují u hluchoněmých, do jisté míry nahrazují sluch

Témata, do kterých materiál patří