Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




9_Zdravotnicka_prevence

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (34.58 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Toxicita – schopnost poškozovat hostitelský organismus produkcí toxinů

  • O průběhu nákazy rozhoduje také velikost infekční dávky, která ovlivňuje délku inkubační doby

  • Další faktory ovlivňující proces šíření nákazy

    • Prostředí

      • Voda

      • Životní podmínky

      • Klima

      • Životní prostřed

      • Klimatické vlivy

      • Rostlinstvo, zvířectvo

    • Společnost

      • Mechanizace

      • Zásahy do přírody

      • Výstavba

    • Mezinárodní

      • Cestování

      • Politická situace, válečné konflikty

    Ohnisko infekce

    • Všechny osoby a součásti zevního prostředí, které byly ve styku se zdrojem nákazy

    • Faktory ovlivňující rozsah ohniska

      • Začátek onemocnění (první příznaky)

      • Způsob vylučování infekčního agens

      • Doba vylučování

      • Vnímavost exponované populace

      • Úroveň úklidu

      • Návyky osobní hygieny

    Přenos infekce

    • Přímý přenos – přítomnost zdroje nákazy i vnímavého hostitele

      • Přímý kontakt (dotyk, líbání, pohlavní styk)

      • Přenos kapénkami (kýchání, kašlání)

      • Přenos pokousáním nebo poškrábáním

      • Přenos přes placentu

    • Nepřímý přenos – nezávislé na současné přítomnosti zdroje nákazy a vnímavého hostitele

      • Předměty

      • Vehikuly (voda, potraviny)

      • Biologickými produkty (transplantace)

      • Vektorem (klíště, blecha, komár)

      • Vzduchem (prachem)

    Vnímavý hostitel

    • Faktory ovlivňující vnímavost hostitele

      • Genetické vlivy

      • Věk

      • Pohlaví

      • Psychosociální faktory

      • Výživa

      • Jiná onemocnění

      • Životní styl

      • Imunitní systém

    Očkování, očkovací látky, techniky očkování

    Očkování = vakcinace

    • Vpravení očkovací látky do organismu

    • E. Jenner

      • Pracoval jako praktický lékař v Berkeley

      • Všiml si, že lidé, kteří se nakazili kravskými neštovicemi, nikdy neonemocněli variolou

      • 14. 5. 1796 záměrně naočkoval osmiletému chlapci hnis z vřídku nemocného kravskými neštovicemi

      • Tento onemocněl, za 6 týdnů se uzdravil

      • Jenner ho poté infikoval vakcinační dávkou z pravých neštovic – chlapec neonemocněl

      • Tento pokus je považován za první skutečnou vakcinaci

    • Aplikace do svalu, pod kůži, do kůže, perorálně, sublingválně

    Imunizace

    • Vytváření specifické imunitní odpovědi po správně provedeném očkování

    • Aktivní imunizace

      • Postvakcinační, vzniká po správně provedené imunizaci

      • Postinfekční, vzniká po prožitém infekčním onemocnění

    • Pasivní imunizace

      • Získaná, vzniká po aplikaci hotových protilátek formou hetero nebo homologních globulinů do organismu

      • Vrozená, získaná od matky během těhotenství, kdy imunoglobulin třídy IgG přechází přes placentu na plod, nebo kojení

    Imunita

    • Schopnost organismu reagovat na cizorodé látky nespecifickou a specifickou obrannou reakcí

    • Nespecifická imunita chrání organismus před jakoukoli cizorodou látkou

    • Specifická imunita chrání před konkrétním antigenem na základě předcházejícího styku s ní

    • Přirozená – nespecifická imunita

      • Soubor vrozených obranných mechanismů vůči mikroorganismům a dalším cizorodým látkám

      • Dána geneticky

      • První linie obrany

      • Fyzikální, chemické a biologické bariéry

      • Reaguje v minutách až hodinách

      • Mechanismus – buněčné složky: fagocytóza

      • Humorální složky – komplementový systém, cytokiny

    Témata, do kterých materiál patří