Zaklady ekologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
většina mikroorganismů; sekundární produkce
o
Pozn.: potravní specialisté (často herbivoři – specializace na 1 rod či druh rostliny,
nebo na určitou jednu část více druhů rostlin - monofágové x generalisté)
-
dekompozitoři (destruenti, rozkladači)
o
organismy rozkládající mrtvou organickou hmotu postupně na látky jednodušší
(dekompozice), čímž produkují potravu pro následné dekompozitory; rostlinné látky
rozkládají hlavně houby a plísně, živočišné látky rozkládají bakterie; významná je v
této oblasti činnost makroedafonu (např. žížaly)-řazeni také do sekundárních
producentů
-
Nutriční hodnota živočichů a rostlin je výrazně odlišná poměr C : N!
o
u živočichů relativně stálý, okolo 10:1
o
rostliny - značně nestálý (viz semena x kmen x stonek x kůra...), C >> N
(40:1, u zásobních orgánů až 80-100:1)
o
problém: jak přijmout dostatek N, když je ho v rostlinách relativně málo? řešení: „žrát
a s…t“ (herbivoři – hodně uhlíku v exkrementech – extrém -mšice, pěnodějky…)
Potravní zdroje „nechtějí“ být zdroji.. obrana
-
Obrana zdroje = všechno to, co konzumenta donutí vydat více energie při nalezení, chycení,
zpracování potravy – následek – snížení konzumace „kořisti“ (např. ořech a jeho tlustá
skořápka…)
-
Rostliny – konstitutivní (stálá) ochrana (viz špatně stravitelné polysacharidy – trny, skořápky
x kvalitativní (indukovaná) ochrana – stojí nedostatkový N – sekundární metabolity – toxiny
– často produkovány intenzívněji v reakci na poškození
-
Různé rostliny – různé strategie ochrany (efeméry x dlouhověké rostliny)
-
Nejčastěji chráněny části rostlin s dělivými pletivy (meristémy – tj. pupeny, úžlabí listů..)