33343_3MA553_prednaska_rizika1_2017
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
3MA553
12
POSTUP METODY FMEA
• Definování objektu
• Identifikace vad
• Určení důsledků vad
• Určení příčin vad
• Zmapování stávajících opatření
• Stanovení míry rizika
• Doporučení a realizace opatření
3MA553
13
STANOVENÍ PRVKŮ SYSTÉMU
A JEJICH STRUKTURY
Kuchyně
Proces výroby
pudinku
Hmota
Proces přípravy materiálu
Proces
smíchání ingrediencí
Proces vaření
Proces servírování
Vařič a hrnec
Kuchař
3MA553
14
STANOVENÍ FUNKCÍ SYSTÉMU
A JEJICH STRUKTURY
Proces vaření
[Kuchyně] Zajistit vhodné podmínky pro vaření
[Vařič] Dodává teplo
[Hmota] Dodává chuť
[Kuchař] dodává složky
[Kuchař] míchá a dohlíží
[Vařič] Drží hrnec
[Hrnec] Předává teplo hmotě
[Hrnec] Drží hmotu
3MA553
15
MÍRA RIZIKA
• MR – míra rizika (rizikové číslo)
MR = PV * V * PD
• PV – pravděpodobnost vzniku (výskytu)
1 nízká -10 vysoká
• V – význam pro zákazníka
1 nízký – 10 vysoký
• PD – pravděpodobnost odhalení rizika
zákazníkem
1 nízká - 10 vysoká
3MA553
16
PRAVDĚPODOBNOST VÝSKYTU VADY
3MA553
17
VÝZNAM VADY
3MA553
18
PRAVDĚPODOBNOST ODHALENÍ VADY
3MA553
19
DFMEA (mikrotužka)
Prv
ek/
Fu
nk
ce
M
ožn
á
vad
a
M
ož
né
násl
ed
ky
Význ
am
Kri
tičn
os
t
M
ožn
é
příč
in
y
Výs
ky
t
Kon
trol
ní
pos
tupy
Odhali
tel
no
st
R
izi
ko
vé
čí
sl
o
Jádro
Není
pružnost
Nevysunutí
tuhy
8
*
Nevhodný
materiál
Nevhodná
konstrukce
2
Zkoušky
mechanických
vlastností
2
32
Špička
Ohnutá
Ostrá
Nevysunutí
tuhy
Poranění
uživatele
8
10
Nevhodný
materiál
Konstrukce
bez zaoblení
špičky
6
1
Žádné
Žádné
10
10
480
100
Guma
není
Vypadávání
tuh
6
Netěsní
držadlo
8
Žádné
10 480
Svrchní
část
Setření
potisku
Špiní ruce
Nepěkný
vzhled
3
Nevhodná
povrchová
úprava
7
Žádné
10 210
3MA553
20
PFMEA (výroba mléka)
Možné vady
Důsledky vad
Příčiny vad
Kritičnost vad
Opatření k řešení
MR
PV
V
PD
kontaminace
patogenními
bakteriemi
otrava či
onemocnění,
změněné
charakt.vlastnost
i (chuť, vůně,
barva)
kontaminace
mléka během
výrobního
procesu nebo
chyba vstupní
kontroly u
odebíraného
mléka
60
1
10
6
100% vstupní kontrola
chem. složení mléka,
100% vstupní kontrola
odebíraného mléka
kontaminace
chemickými látkami