2b._Fonterra_case
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Fonterra
Pro mnohé bude překvapení, že největší novozélandskou společností je družstvo zabývající se
zpracováním mléka. Fonterra, družstvo ve vlastnictví více jak 10 tisíc farmářů, zajišťuje kolem 30
procent
světového exportu se sušeným mlékem, máslem a dalšími mléčnými výrobky. S obratem 18,5
miliard amerických dolarů v roce 2015 se drží dlouhodobě na 4. příčce největších světových
mlékárenských korporací (1. Nestle 27,8 mld., 2. Lactalis 19,5 mld., 3. Danone 19,5 mld.).
Fonterra byla založena v
roce 2001 fúzí dvou největších domácích družstev, které představovaly 96
procent celého místního odvětví, a novozélandskou Dairy Board, což byla statutární rada pro kontrolu
exportu domácích mléčných produktů. Od té doby produkce mléka z původních 13 miliard litrů
vzrostla až k 22 miliardám v roce 2015. Expanze byla možná díky lokálním podmínkám produkce,
kdy skot není držen ve stájích, ale pohybuje se volně po pastvinách. Díky tomu farmáři ušetří značnou
část nákladů na krmivu a ustájení, což vede k nezanedbatelné konkurenční výhodě v rámci
mezinárodního trhu.
Vlastnictví a struktura
Fonterra je družstvem ve vlastnictví 10
500 farmářů. Podle stanov družstva farmáři vlastní akcie podle
množství mléka, které poskytují.
Akcie nejsou veřejně obchodovatelné, neboť je nemůže koupit nikdo,
kdo není dodavatelem mléka. Počet hlasovacích práv odpovídá množství dodaného mléka
v
předcházejícím roce. Díky vysokému počtu akcionářů a způsobu přidělování vlastnických práv je