Otázky ke zkoušce - agroekologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
producenty, konzumenty, dekompozitory
Planktonní producenti jsou ve svrchních, osvětlených vrstvách, mají malou hmotnost.
Ekologicky významným rozdílem oproti suchozemským ekosystémům je to, že zde člověk využívá o 1 až 2 řády vyšší stupně trofických řetězců (= ztrátové)
Produkce moří a oceánů je obecně nižší než suchozemských ekosystémů. Až asi do r. 1970 stoupaly výlovy mořských organismů, pak začaly stagnovat.
Důvody:
přelovení významných druhů ryb a tím snížení reprodukce
znečištění mořských vod toxickými látkami ( biocidy, těžkými kovy, detergenty a ropnými produkty )
u Kalifornských a Chilských lovišť působí záporně jev El niño (obrací proudy a tím přináší do lovišť chudší vody )
Produkce sladkých vod je uměle zvyšována od 70. let v souvislosti se stagnací mořského rybolovu.
-je ovlivněna podmínkami (znečištění, obsah kyslíku)
-hlavními negativními vlivy na produkci tekoucích vod jsou úpravy toků, narovnávání
-dnes snahy o revitalizaci (znovuoživení)
-v ČR významné rybníkářství (90 % kapr)
Produkce akvakultur má budoucnost, jelikož % nevyužitých vodních ploch je vyšší než u suchozemských systémů.
Může mít konstrukci 1) otevřenou (spojena s přírodním prostředím)
2) uzavřenou ( s recyklací vody, s teplotní úpravou, s prokysličováním, dále klecové systémy, či zaplocení)
Akvakultury lze využít k čištění organicky znečištěných vod.
105 . Industriální zemědělství: základní praktiky z ekologického pohledu, udržitelnost
Industrializované zemědělství (=permanentní, intenzívní a mechanizované)
vyvíjelo se posledních 40 – 60 let ve „vyspělých“ zemích
velmi úspěšné v poskytování potravy rostoucí lidské populaci
jde ale o způsob trvale neudržitelný, vytvářející destabilizující zpětné vazby a degradující zdroje (biotické, půdní a neobnovitelné zdroje fosilních paliv)
založeno na 2 krátkodobých cílech: maximalizace produkce a maximalizace zisku
6 praktik:
intenzivní roba (důsledek je paradoxně zhoršování půd)
rozšíření praxe monokultur (nutná chemická výživa rostlin)
aplikace syntetických hnojiv (od r. 1950-1992 se jejich potřeba zvýšila 10x; řada z nich končí v podzemních vodách =>kontaminace potravního řetězce člověka)
závlahy (praktikují se sice „jen“ na 16 % území, ale produkce z nich dosahuje 40 %; znamená to využívání obtížně obnovitelného zdroje; problémy s ekologií toků např. Aralské jezero; špatně řízené závlahy vedou k vyplavování agrochemikálií a erozi)
chemické pesticidy (pesticidy hubí i bioregulátory a škůdci často dosáhnou vyšších populačních hodnot než před zásahem; ačkoliv spotřeba pesticidů stále roste, celkové škody působené škůdci zůstávají stále zhruba stejné; dále kontaminace potravy pesticidy)
genetické manipulace (proces se ve 20.st. značně urychlil; gen. upravené rostliny-hybridi nemají často schopnost odolávat nepříznivým podmínkám a nejsou schopny své vlastnosti reprodukovat)