Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1.-Výživa člověka a zdraví

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (39,71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

systému se řádí 2 žlázy –játra a pankreas Trávicí systém se dělí na několik částí: Orální část – ústa, hltan, jícen Senzorická jakost potravy, mechanické zpracování, polykání, transport do žaludku, trávení a vstřebávání – nepatrné Doba vyprazdňování od příjmu – 10 s Žaludek – trávení potravy (trávicí šťávy – sliny, žaludeční šťáva, motilita) 1 – 3 hodiny Tenké střevo – dvanáctník, lačník, kyčelník Trávení potravy (enzymy, motilita) Vstřebávání živin (sliznice – klky – mikroklky – zvětšení plochy; motilita) 7 – 9 hodin Tlusté střevo – slepé střevo + apendix; tračník (vzestupný, přímý, sestupný, sigmoidní klička) 25 – 30 hodin konečník 30 – 120 hodin vstřebávání (vitamíny K,B), vylučování Pankreas – pankreatická šťáva (enzymy) Insulin – glukagon Játra, žlučník – produkce žluči, metabolismu Obranný systém proti mikrobiální kontaminaci Sliny – IgA, lysozym (muramidaza, štěpí mukopeptidy bakteriálních stěn), muciny Žaludek – HCl, pepsin Střevo – antigeny epitelu Játra – makrofágy Osud potravy v našem těle Potrava se v ústech žvýká a nakonec se mísí se slinami do vlhké hmoty, které říkámesousto. Sousto v hltanu putuje tzv.peristaltickými pohyby až do jícnu. Pozor někdy se stane, že se spustí peristaltika zpětná nebolizvracení. V žaludku se jeho silné svaly stahují, a dovolují tak rozmačkat a rozdrtit obsah uvnitř na lepkavou a blátivou hmotu, které se říkátrávenina (chymus). Zde se také naše potrava setkává s celou řadouenzymů. Chymus ve dvanáctníku obsahuje částečně strávenou potravu ze žaludku, trávicí šťávy ze slinivky břišní a žluč ze žlučníku. Tenké střevo je hlavním místem vstřebávání živin. V tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody (až 90%). Nestrávené zbytky (vláknina, trávicí šťávy, žluč, buňky střevní výstelky, bakterie) tvořístolici. 1/3 suché váhy představují bakterie produkující methan Doba pasáže v trávicím traktu První část pozřeného jídla dosáhne konce tenkého střeva za 4 hodiny Za 8-9 hodin jsou všechny části nestrávené v tenkém střevě ve střevu tlustém Za 3 dny se vyloučí stolicí 75 % nestrávených zbytků Úplné vyloučení trvá přes týden Trávení Ústní dutina – lipidů (kojenci)) Škrobů (malý význam) Žaludek – proteinů Lipidů (kojenci) Tenké střevo – proteinů Peptidů, škrobu, oligosacharidů, tuků, NK Tlusté střevo – stavebních polysacharidů (bakterie), škrobu, proteinů, AK Trávicí šťávy Produkce 6-8l denně 3 typy orgánů: žlázky ve sliznici orgánů trávicí soustavy játra pankreas Regulace vyměšování trávicích šťáv: 2 systémy: 1.Nervová (reflexní): a) podmíněně reflexní, b) nepodmíněně reflexní; 2.Humorální SLINY 1 - 2 l denně slinné žlázky - produkce slin neustále, párovité slinné žlázy - hlavně podmíněný reflex složení: voda, enzymy, soli, další látky pH = 5,8 - 7,8. trávení potravy v žaludku - v klidové fázi. ŽALUDEČNÍ ŠŤÁVA 1,5 - 3 l denně; sliznice žaludku Řízení sekrece: reflexní (N. vagus), neurohumorální (gastrin) složení: voda, HCl, enzymy (pepsin, rennin, gastricsin, amylasy, lipasa), soli, mucin pH = 1 – 2 trávení potravy - hlavně proteiny a sacharidy. PANKREATICKÁ ŠŤÁVA produkce do 1 l denně, buňky pankreatu řízení sekrece: reflexní (N. vagus), humorální (sekretin, pankreozymin) - do dvanáctníku složení: voda, enzymy (trypsin, chymotrypsin, pankreatická karboxypeptidasa, amylasa, lipasa, fosfolipasa...), soli. trávení v tenkém střevě ŽLUČ 500 - 800 ml denně játra - odtud žlučovody do žlučníku, sekrece ze žlučníku do dvanáctníku řízení sekrece: humorální (pankreozymin) složení: voda, žlučové kyseliny, cholesterol, barviva, soli, mucin; pH 7,8 - 8,5 emulgace tuků - chylomikrony, neutralizace žaludeční tráveniny Žlučová barviva – rozpadem hemoglobinu – bilirubin a biliverdin, malé množství vstřebáno – vylučuje se močí – žlutá barva, bakterie tlustého střeva rozloží bilirubin – hnědá barva, hromadění v krvi – žloutne kůže - žloutenka Bez žluče se nestr

Témata, do kterých materiál patří