Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1.-Výživa člověka a zdraví

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (39,71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

áví polovina tuků STŘEVNÍ ŠŤÁVA asi 3 l denně produkce ve sliznici tenkého střeva složení: voda, enzymy, soli, mucin trávení na jednoduché molekuly – kromě balastních a obtížně tavitelných látek Orální část trávicí soustavy ÚSTA – dutina ústní, zuby, jazyk, slinné žlázy, úžina hltanová mechanické nerušení potravy, sliny, senzorická jakost Cukry a zubní kaz - po příjmu cukru, zvláště sacharózy, lepkavé glykoproteiny přilnou k zubům a utváří se plak.Streptococcus mutans – bakterie, která může způsobit zubní kaz - bakterie využijí fruktózu vznikající v průběhu glykolýzy za účelem získání energie; konečný produkt glykolýzy v anaerobní podmínkách je kyselina mléčná - vytváří dodatečnou kyselost ke snížení pH, dojde k rozpuštění fosforečnanu vápenatého v zubní sklovině – začátek tvorby zubního kazu Žvýkání vědomé i nevědomé (např. polykání na prázdno - i v lehčích fázích spánku) Funkce: z velkých kusů malé (5-15 ml) lubrikace amyláza (začátek trávení škrobu) U člověka není výživa podstatně narušena ani při podstatném úbytku zubní HLTAN nosohltan, ústní část hltanu, hrtanová část hltanu stěna hltanu, svalová vrstva délka 12 – 14 cm. JÍCEN - přenos potravy do žaludku 24 – 28 cm Stěna jícnu, svalová vrstva, peristaltické pohyby Žaludek Stavba žaludku: česlo, klenba, tělo, vrátník (svěrač). Stěna žaludku, svalová vrstva. Sliznice: žaludeční žlázky - produkce žaludeční šťávy Činnost žaludku: plnění, žaludeční šťáva, trávení (motilita), vyprazdňování - do dvanáctníku (úloha svěrače vrátníku), doba zadržení potravy v žaludku 3 - 4,5 hodiny. Řízení vyprazdňování žaludku: reflexní, humorální Vstřebávání alkoholu, některých léků Žaludeční šťáva – 0,2 – 0,5 % HCl pH – 1,0 – po smísení s tráveninou 2,0 vyloučení řízeno hormonem gastrinem, také smyslovými podměty usmrcení většiny bakterií z potravy denaturace bílkovin dále obsahuje: proteolytický enzym pepsin (vylučován jako neaktivní pepsinogen, aktivován HCl nebo pepsinem), gastrická lipasa, tzv. vnitřní faktor (glykoprotein, který váže vitamin B12) Žaludeční vřed -vlivem stresu, nepravidelného příjmu potravy, kouřením atd. ztráta odolnosti žaludeční sliznice - vznik vředu poškození i lékem acylpyrinem příznaky: bolesti po jídle, krvácení, může ohrozit i život léčba: úprava životosprávy, látky neutralizující žaludeční kyselinu, antibiotika, chirurgický zákrok ve většině případů přítomna patogenní bakterieHelikobacter pylori Pankreas produkce pankreatické šťávy (enzymy...), sekrece do dvanáctníku, řízení sekrece reflexní a humorální endokrinní funkce – v Langerhansových ostrůvcích -α,β, produkce insulinu, glukagonu – metabolismus glukózy velikost – 14 – 18 cm Játra Jaterní lalůčky - buňky, intercellulární žlučovody, krevní cévy, sinusoidy Krevní oběh - průtok krve, živný oběh, funkční oběh Kupferovy buňky - makrofágy Sekreční funkce - produkce žluči Metabolická funkce: ukládání živin a energetických rezerv, metabolismus a vzájemná přeměna hlavních živin, metabolismus vitaminů a hormonů, detoxikace, syntéza dalších životně důležitých látek - např. fibrinogen, prothrombin, heparin krvetvorba - tvorba plasmy, dozrávání erytrocytů (úloha železa, mědi, vitaminu B12), regulace krevního oběhu - krevní tlak, retence vody, regulace tělesné teploty Játry protéká asi 20 % veškeré krve (1 – 1,5 l za minutu) Zásobárna krve a kapalin glykogenu – až do 20 % hmotnosti jater pool aminokyselin tuků do 7 % hmotnosti jater vitamínů a minerálních látek – lipofilní, B, Cu, Fe (ferritin) Hmotnost 1,5 kg Tenké střevo Nejdelší část – 3 – 5 m dlouhé, vnitřní průměr klesá směrem ke konci ze 4 – 5 cm na 2 – 3 cm Stěna, svalová vrstva - funkce, motilita (pohyby místní - segmentační, kývavé; pohyby celkové; peristaltická vlna). Krevní cévy, lymfatické uzlíky - transport živin. Produkce střevní šťávy – 3 l denně Buňky endokrinní – produkují hormony, regulace vylučování trávicích šťáv a střevní pohyby Sekretin – ve sliznici tenkého střeva, objeven 1902 – vyvolává produkci pankreatické šťávy

Témata, do kterých materiál patří