Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1.-Výživa člověka a zdraví

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (39,71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

íly ve stáří, při nemoci Výživové doporučené dávky (VDD) – definují každodenní potřebu E a jednotlivých nutrietů Výživová jakost potravin Je dána: FYZIOLOGICKOU HODNOTOU – obsah a význam nutričních, antinutričních, toxických a balastních látek PSYCHICKOU HODNOTOU – obliba a senzorická jakost, vliv prostředí konzumace, toto může ovlivnit trávení a tím i využívání přítomných živin SOCIÁLNÍ VLIVY – působení členů skupiny, v níž spotřebitel žije, nebo působení předchůdců – rodiče,.. tradice SHODOU S ŽIVOTNÍ FILOZOFIÍ ČLOVĚKA A SPOLEČNOSTI – zákaz nebo dobrovolné odříkání některých druhů pokrmů Pro některé potraviny má člověk vrozenou oblibu (sladké, tučné), kdežto obliba některých se během života získává Fyziologické potřeby člověka Základní – vzduch, voda, živiny Hlavní živiny – sacharidy, proteiny a lipidy Esenciální faktory – nezbytné – člověk neumí sám syntetizovat – esenciální mastné kyseliny, esenciální AK a minerální látky Mikronutriety – součástí organismů a jiných biologicky aktivních látek Mikroelementy (Se), vitamíny Desítky mikrogramů až desítky miligramů Některésenzoricky aktivní látky Stanovuje se optimální množství – nadměrné množství škodlivé Živiny konzumujeme ve směsích – vzájemné ovlivnění Historie stravování Již ve starověkém Římě – „nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili“ Stravování důležitý faktor – rodiče působí na dítě Historický vývoj složení lidské stravy Spíše všežravec, ale určité stejné znaky s býložravci Podle anatomické stavby patří člověk mezi primáty – zprvu se živili převážně hmyzem, drobnými živočichy a snad i rostlinnými komponenty S rostoucí hmotností se začali orientovat na jinou stravu – stali se typickýmivšežravci Později – slezli ze stromu a vystupují z pralesa do stepi -- > snadnější kořist V paleolitu expanduje rod Homo do Evropy a Asie – v Evropě doba ledová -- > převážně masitá strava V mezolitu vynález oštěpu a luku -- > rychle se pohybující zvířata Strava člověka v pravěku Převrat ve výživě nastal zavedením zemědělství a pastevectví, které charakterizují neolit -- > zemědělství umožnilo pěstováníobilovin a luštěnin Chov zvířat (skot, ovce, kozy) -- > zásobování masem a získávání mléka Pravidelnější stravování zlepšilo výživovou situaci a tím i zdravotní stav lidí Starověk Rozdíly mezi jednotlivými společenskými vrstvami Převaha obiloviny (žito, špalda),luštěniny (hrách, cizrna, bob),zelenina (zelí, cibule) aokopaniny (řepa) Rozšířené včelařství Chov skotu, ovcí a prasat -- > živočišné produkty – maso, mléko; zpěvné ptactvo – drozd kvíčala Na našem území se příliš nedařilo ovocným stromům -- > hlavním zdrojem vitaminu C byla zelenina Medovina, pivo Primitivní stravování a naprostý nedostatek hygieny Malé zásoby na zimu + špatné skladování + neúroda -- > hladovění Předci konzumovali 500 druhů rostlin (dnes pouze 17, max. 50) Jedli syrovou stravu či zkvašenou 5-10x více vlákniny dříve 10x více oxidantů; 50x více nenasycených mastných kyselin Dnešní nárůst alergií autoimunních nemocí některých infekcí a civilizačních chorob lze mimo jiné přičíst narušenému mikrobiálnímu prostředí v tlustém střevě Středověk Rozdíl mezi vládnoucími vrstvami a poddanými Šlechtitelé – typický dostatek až nadbytek potravy, vysoký podíl masa (zvěřina), alkoholové nápoje (piva, medoviny, vína) Pokrmy se hojně kořenily, aby se zakryl pach dlouho skladovaného masa –cizokrajné koření – pepř, skořice, vanilka, hřebíček, anýz – velmi drahé Chudé vrstvy – rostlinná strava, kaše, maso jen o svátcích Častá neúroda -- > chudina trpěla hladem Špatná hygiena, ubohá kultura stolování – nepoužívali příbory (talíře – 14. století) Metabolické poruchy – dna, obezita, poruchy trávicího traktu 1500 – Anglie – 80% pracuje v zemědělství – produkce pro potřeby dvé rodiny 1850 – 20 % - většina surovin určena k prodeji Novověk Zásadní změny ve výživě v období vlády císařovny Marie Terezie -- > zvyšovala se životní úroveň venkovského obyvatelstva a zásadní převrat pěstování brambor Zvyšovala se spotřeba cukru – stále větší význam cukr řepný Na venkov začali pronikat zámořské plodiny Rozšířila se káva, kakao, čokoláda, čaj, lihoviny, cigarety, častější i maso Pěstování rajčat, kukuřice Výživa na počátku rozv

Témata, do kterých materiál patří