Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie-sepsaná prezentace

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.49 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

pyrimidinové báze za pyrimidinovou bázi. 

o  Transverse = Záměna purinové báze za bázi pyrimidinovou nebo naopak 

  Přenos genetické informace bakterií 

  Konjugace  – horizontální přenos fragmentu DNA plasmidem z dárce na příjemce po navázání 

přímého kontaktu obou buněk pomocí sex pili dárce. – jednosměrný proces 

  Transdukce  –horizontální přenos DNA mezi 2 buňkami zprostředkovaný bakteriofágy (tedy 

pomocí virové částice) 

  Transformace  - přenos GI přímo čistou DNA,  která vnikla do buňky recipienta z vnějšího prostředí 

o  přijetí cizorodé genetické  informace (DNA)  určitým organismem, zpravidla bez přímého 

kontaktu dárce (donor) a příjemce (recipient) 

  Příklady  využití genetických  manipulací  u mikroorganismů 

  Produkce lidského insulinu pomocí E. coli  Produkce alfa-interferonu (důležitou roli v regulacích imunitního systému. silné antivirové 

schopnosti zahrnující inhibici virové replikac )pomocí E. coli a Saccharomyces  cerevisce

  Produkce gama-interferonu pomocí E. coli   Výroba vakcíny  proti hepatitidě B Saccharomyces cerevisiae (geny viru v plazmidu)

  Účast  mikroorganismů  na koloběhu prvků 

  Koloběhy biogenních prvků  Koloběh C  Koloběh N  Koloběh S  Koloběh P  Koloběhy ostatních prvků: Fe,  Mn, Zn, Co, Cu

Koloběh uhlíku – rozklad polysacharidů 

  Polysacharidy:  rostlinné, živočišné (glykogen
  Rostlinné  polysacharidy: strukturní, zásobní 

o  Strukturní p.: celulosa, hemicelulosa, pektin 
o  Zásobní p.: škrob, inulin 

  Rozklad  polysacharidů: aerobní, anaerobní 

o  Aerobní rozklad  – konečné produkty: CO2, H2O 
o  Anaerobní rozklad  – konečné produkty: organické kyseliny (máselná, octová, mléčná), 

Témata, do kterých materiál patří