Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Vitamíny jako kofaktory enzymů
Kofaktor = neaminokyselinová struktura, která spolu s řetězcem (nebo řetězci) aminokyselin (tedy s
bílkovinou) tvoří tzv. složené enzymy.
Kofaktory jsou nezbytně nutné pro funkci daného enzymu, bez kofaktoru nemá tento enzym žádnou
aktivitu.
BIOCHEMICKÉ REAKCE PROBÍHAJÍ POMOCÍ ENZYMŮ
Oxidoreduktasy (katalyzují oxydoredukční děje – přenos elektronů): Laktátdehydrogenasa Transferasy (přenos skupin): Aminotransferasy Hydrolasy (katalyzují hydrolýzu): Amylasy, Trypsin, lipáza Lyasy (štěpí ch.vazby): Dekarboxylasy Isomerasy (katalyzuje chem. reakce, při nichž dochází k vnitřním přechodům uvnitř molekul) :
Alanin racemasa
Ligasy (spojují 2 molekuly kovalentní vazbou): Glutamin syntax
REGULACE METABOLISMU
Regulace rychlosti enzymové reakce (koncentrace substrátu, zpětná vazba)
Regulace rychlosti syntézy a degradace enzymů
vitamin
Funkce
B1 – thiamin
Metabolismus pyruvátu
Kys.nikotinová – vit.PP
Součást kofaktoru NAD, transfer elektronů
Kys.listová
Kofaktor při syntéze pyrimidinů a purinů
E
Potřebný pro syntézu makromolekul
Pasteurův efekt
o podstatou je zpomalení fermentace (anaerobního metabolismu) a zrychlení růstu
kvasinkové populace po zvýšení koncentrace O2 (aerobní metabolismus)
o Při anaerobní fermentaci je v porovnání s aerobním odbouráváním velice plýtváno
glukosou-při anaerobním odbouravání glukósy se získají jen 2 molekuly ATP na 1
molekulu glukosy, v porovnání s aerobním odbouráváním, kdy vzniká z jedné molekuly
glukózy 38 molekul ATP je anaerobní způsob vzniku energie 1 9× méně učinný.