Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie-sepsaná prezentace

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.49 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

obilovin, luštěnin a zeleniny 

   Z potravin živočišného původu je riziko pravděpodobně menší i když mykotoxiny byly nalezeny v 

mase, mléku, vejcích a také ve zpracovaných surovinách např. v párcích 

  Faktory ovlivňující  produkci mykotoxinů 

o  Vlhkost 
o  Množství spór 
o  Teplota 
o  Konkurenční mykoflóra 
o  Substrát 
o  Mikrobiílní interakce 
o  Přítomnost plynů 

  Pravidla produkce mykotoxinů 

o  Zástupci několika rodů mohou produkovat stejný toxin 
o  Jeden  rod (druh, kmen)  může produkovat více mykotoxinů 
o  Přítomnost toxikogenních plísní neznamená nutně přítomnost toxinů 

  Mykotoxiny  sledované  v potravinách (od 4.11.2006) 

o   Aflatoxiny (B1, suma),  Deoxynivalenol 
o   Zearalenon  – Fusarium graminearum,  estrogenní účinky, snížení užitkovosti (hl.u prasnic)o   Ochratoxin A,  Fumonisiny ,  T-2 toxin,  HT-2 toxin 

  Prevence  výskytu mykotoxinů 

o   omezení  infekce zemědělských plodin a potravin 
o   rychlé vysušení a správné skladování 
o   použití konzervačních látek (chemické látky, protektivní kultury)¨ 

  ANTIBIOTIKA 

  specifické sekundární metabolity   působí v malých koncentracích  Účinek   

o  Bakteriostatický  - Schopnost některých  látek zastavit růst a rozmnožování bakterií bez 

toho, že by byly zničeny

o  Bakteriocidní   - ničí bakteriální buňky

  Spektrum účinnosti   

o  úzké (penicilin, streptomycin) 
o  široké (tetracyklin, chloramfenikol) 

  Produkována   

o  Bakteriemi – Bacillus   bacitracin, kolistin 
o  Aktinomycetami  streptomyces  Erythromycin, Chloramphenicol, Neomycin, 

Témata, do kterých materiál patří