Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
obilovin, luštěnin a zeleniny
 Z potravin živočišného původu je riziko pravděpodobně menší i když mykotoxiny byly nalezeny v
mase, mléku, vejcích a také ve zpracovaných surovinách např. v párcích
 Faktory ovlivňující produkci mykotoxinů
o  Vlhkost 
o  Množství spór 
o  Teplota 
o  Konkurenční mykoflóra 
o  Substrát 
o  Mikrobiílní interakce 
o  Přítomnost plynů 
 Pravidla produkce mykotoxinů
o  Zástupci několika rodů mohou produkovat stejný toxin 
o  Jeden  rod (druh, kmen)  může produkovat více mykotoxinů 
o  Přítomnost toxikogenních plísní neznamená nutně přítomnost toxinů 
 Mykotoxiny sledované v potravinách (od 4.11.2006)
o   Aflatoxiny (B1, suma),  Deoxynivalenol 
o   Zearalenon  – Fusarium graminearum,  estrogenní účinky, snížení užitkovosti (hl.u prasnic)o   Ochratoxin A,  Fumonisiny ,  T-2 toxin,  HT-2 toxin 
 Prevence výskytu mykotoxinů
o   omezení  infekce zemědělských plodin a potravin 
o   rychlé vysušení a správné skladování 
o   použití konzervačních látek (chemické látky, protektivní kultury)¨ 
 ANTIBIOTIKA
 specifické sekundární metabolity  působí v malých koncentracích Účinek
o Bakteriostatický - Schopnost některých látek zastavit růst a rozmnožování bakterií bez
toho, že by byly zničeny
o Bakteriocidní - ničí bakteriální buňky
 Spektrum účinnosti
o  úzké (penicilin, streptomycin) 
o  široké (tetracyklin, chloramfenikol) 
 Produkována
o  Bakteriemi – Bacillus   bacitracin, kolistin 
o  Aktinomycetami  - streptomyces  Erythromycin, Chloramphenicol, Neomycin, 
