Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
obilovin, luštěnin a zeleniny
Z potravin živočišného původu je riziko pravděpodobně menší i když mykotoxiny byly nalezeny v
mase, mléku, vejcích a také ve zpracovaných surovinách např. v párcích
Faktory ovlivňující produkci mykotoxinů
o Vlhkost
o Množství spór
o Teplota
o Konkurenční mykoflóra
o Substrát
o Mikrobiílní interakce
o Přítomnost plynů
Pravidla produkce mykotoxinů
o Zástupci několika rodů mohou produkovat stejný toxin
o Jeden rod (druh, kmen) může produkovat více mykotoxinů
o Přítomnost toxikogenních plísní neznamená nutně přítomnost toxinů
Mykotoxiny sledované v potravinách (od 4.11.2006)
o Aflatoxiny (B1, suma), Deoxynivalenol
o Zearalenon – Fusarium graminearum, estrogenní účinky, snížení užitkovosti (hl.u prasnic)o Ochratoxin A, Fumonisiny , T-2 toxin, HT-2 toxin
Prevence výskytu mykotoxinů
o omezení infekce zemědělských plodin a potravin
o rychlé vysušení a správné skladování
o použití konzervačních látek (chemické látky, protektivní kultury)¨
ANTIBIOTIKA
specifické sekundární metabolity působí v malých koncentracích Účinek
o Bakteriostatický - Schopnost některých látek zastavit růst a rozmnožování bakterií bez
toho, že by byly zničeny
o Bakteriocidní - ničí bakteriální buňky
Spektrum účinnosti
o úzké (penicilin, streptomycin)
o široké (tetracyklin, chloramfenikol)
Produkována
o Bakteriemi – Bacillus bacitracin, kolistin
o Aktinomycetami - streptomyces Erythromycin, Chloramphenicol, Neomycin,