Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Máselné kvašení:
konečné produkty kyselina máselná, kyselina octová, CO2, H2; Clostridium butyricum, Cl. Tyrobutyricum Význam: pozdní duření tvrdých sýrů – tvoří trhliny sýra bez ok, kažení siláže a potravin – žluknutí
másla, hořknut
Smíšené kvašení:
žádný konečný produkt nepřevažuje
př. E.coli – kyselina mléčná, k. jantarová, k.mravenčí, etanol, CO2, H2
Kvašení uskutečňované rodem Bifidobacterium:
konečné produkty kyselina octová a mléčná v poměru 3:2,
význam: mléčné kysané výrobky (probiotika), součást střevní mikroflóry
Nepravá kvašení
Ve skutečnosti nejsou kvašeními, ale jsou to procesy navazující na kvašení – potřeba O2
OCTOVÉ - Tvorba kyseliny octové: navazuje na alkoholové kvašení, Acetobacter
CITRONOVÉ - Tvorba kyseliny citronové, Aspergillus niger – potřebuje O2
Průmyslové využití fermentací
Konečný produkt
fermentace
Využití komerční a
průmyslové
Výchozí materiál
(surovina)
Používaný
mikroorganismus
Etanol
Pivo,víno,palivo
Melasa, mošt
saccharomyces
Kys.mléčná
Jogurt,kys.zelí,chléb,salám
Mléko, mouka, zelí, maso
Lactobacillus,
streptococcus
Kys.propionová
Ementál
Kys.mléčná
Propionibacterium
Aceton, butanol
Chem.průmysl
Melasa
Clostridium
acetobutycilium
Glycerol
Farmacie,průmysl
Melasa
Saccharomyces cerevisiae
Kys.citronová
Potrav.průmysl
Melasa
Aspergillus
ROZDĚLENÍ BAKTERIÍ PODLE ZDROJE uhlíku
autotrofní – využívají CO2 ( půdní, vodní bakterie) heterotrofní – uhlík získávají z organických látek ( potravinové bakterie) mixotrofní – auto i heterotrofní (půda)
ROZDĚLENÍ BAKTERIÍ PODLE ZDROJE energie