Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Efekt Crabtree
o inhibice buněčné respirace (aerobního metabolismu) kvasinek Saccharomyces v
důsledku vysoké koncentrace glukosy – preference ethanolového kvašení
KVAŠENÍ (FERMENTACE) A DÝCHÁNÍ (RESPIRACE)
Polysacharidy (škrob, celulosa) → monosacharidy → pyruvát
→ organické kyseliny, alkoholy, CO2 = Kvašení (anaerobní podmínky, 2 ATP)
→ acetyl CoA → Krebsův cyklus → Dýchací řetězec → CO2 , H2O = Dýchání (aerobní podmínky, 38
ATP)
FERMENTACE – kvašení za nepřítomnosti kyslíku, proces nedokonalého rozkladu, energeticky málo výtěžný
RESPIRACE – aerobní proces, produktem anorganické látky, dokonalý rozklad, energeticky více
výtěžný ( 20x)
KVAŠENÍ FERMENTACE
Mléčné kvašení
Mléčné kvašení homofermentativní: konečný produkt kyselina mléčná;
o Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis
Mléčné kvašení heterofermentativní: produkty kys. mléčná (50%), kys. octová, etanol, CO2;
o Pediococcus (kys.zelí) ,Lactobacillus brevis (salámy) , L. fermentum
Význam mléčného kvašení: siláž, kysané zelí, mléčné kysané výrobky, fermentované salámy,
součást střevní mikroflóry, kazí potraviny
Alkoholové kvašení:
konečné produkty etanol, CO2;
kvasinky – Saccharomyces (pivo) , bakterie – Zymomonas (palmové, kokosové víno)
Význam alkoholového kvašení: Výroba piva, vína, destilátů, technický líh, kažení potravin (džusy)
Propionové kvašení:
konečné produkty kyselina propionová, octová, CO2;
Propionibacterium freudenreichii, P. acnes
Význam: výroba sýrů s tvorbou ok (ementál), akné