Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Vliv teploty na růst mikroorganismů
Psychrotrofové, psychrofilové (<20°C): plísně, kvasinky, Pseudomonas Mezofilové (20-40°C): E. coli, Lactococcus Termofilové (40-60°C): Jogurtové bakterie, Clostridium Hypertermofilové: (70-90°C): Thermus aquaticus, sirné bakterie
Semikontinuální a kontinuální kultivace - jaká část buněk se vymění v průběhu jedné hodiny, přívod živin,
odvod metabolitů
Trávicí trakt (vole u drůbeže, slepá střeva, bachor)
Turbidostat = jako regulační činitel zde vystupuje rychlost růstu kultury, která sama řídí rychlost
přítoku čerstvého prostředí. Při dosažení předem stanovené horní hranice hustoty buněk v
kultivátoru kontrolované např. fotobuňkou, se zvýší rychlost přítoku a tím i úbytek buněk jejich
vyplavením. Pokles hustoty buněk na určitou spodní hranici přivodí zastavení nebo zpomalení
průtoku a tím i nárůst počtu buněk na původní hustotu.
Chemostat = umožňuje regulovat rychlost přítoku prostředí, v němž je esenciální živina v
nadbytku. Změnou rychlosti průtoku se mění koncentrace základní živiny v kultivátoru a tím i
rychlost množení buněk
METABOLISMUS
KATABOLISMUS
štěpení složitějších látek na jednodušší – ŠKROB uvolňuje se energie, kterou si živé oragnismy uchovávají jako např. ATP rozkladné procesy, př.buněčné dýchání
ANABOLISMUS
z jednoduchých látek vznikají složitější energie dodávána ve formě ATP vytvoří se ADP a energie ( důležité pro syntézu bílkovin) biosyntéza; vznik bílkovin modře katabolismus x červeně anabolismus