Mikrobiologie-sepsaná prezentace
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Krmiva a potraviny – často nežádoucí
o zhoršení organoleptických vlastností
o rozklad živin
o produkce metabolitů, mykotoxinů
o kancerogenní účinky
o kulturní mikroorganizmy – součást kulturní mikroflóry
Původci chorob – mykózy
Průmyslové využití – alkoholy, organ. Kys., enzymy, antibiotika, detoxikace, potravinářství
MYKOTOXINY
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní Vysoce toxické pro člověka i ve stopových koncentracích (10-8 g), kancerogenní účinky Zpravidla termostabilní (běžnou tepelnou úpravou < 160°C neodstranitelné), většinou stálé i
v kyselém pH
Mezi hlavní mykotoxiny nalézané v potravinách patří:
o aflatoxin B1 (produkovaný Aspergillus flavus
-
hepatotoxické účinky (játra), kancerogenní
-
arašídy, ostatní potraviny rost.původu
-
termostabilní (<250°C)
o citrinin (Penicillium citrinum, P. viridicatum)- genotoxin, nefrotoxino fumonisin (Fusarium spp.)
-
imunotoxický, kancerogenní, vývojové vady
-
kukuřice, rýže, obiloviny
o ochratoxin (Aspergillus ochraceus, Penicillium viridicatum)
-
hepatotoxický, neurotoxický (ledviny), zesilují karcinogenní efekt jiných mykotoxinů
o vomitoxin (Fusarium spp)o patulin – penicillium expansum,Aspergillus clavatus – narušuje permeabilitu b.membrán,
hl.v jablečných výrobcích, limit pro kojence 20ug/kg, dospělci 100ug/kg
Obiloviny a zelenina sklízená ke krmným a nutričním účelům vždy obsahuje spory toxikogenních
plísní
Nízká vodní aktivita zabraňuje růstu plísní
Růst plísní může být redukován také přídavky organických kyselin, hlavně k. propionové
Lidem hrozí pravděpodobně největší riziko otrav mykotoxiny z přímé konzumace kontaminovaných