Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Mikrobiologie-sepsaná prezentace

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.49 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

  Krmiva a potraviny – často nežádoucí

o  zhoršení organoleptických vlastností 
o  rozklad živin 
o  produkce metabolitů, mykotoxinů 
o  kancerogenní účinky 
o  kulturní mikroorganizmy – součást kulturní mikroflóry 

  Původci  chorob – mykózy 
  Průmyslové využití – alkoholy, organ. Kys., enzymy,  antibiotika, detoxikace, potravinářství 

 
  MYKOTOXINY 

  Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní   Vysoce toxické pro člověka i ve stopových koncentracích (10-8 g), kancerogenní účinky  Zpravidla termostabilní (běžnou tepelnou úpravou < 160°C neodstranitelné), většinou stálé i 

v kyselém pH

  Mezi hlavní mykotoxiny nalézané v potravinách patří:

o  aflatoxin  B1 (produkovaný Aspergillus flavus

hepatotoxické účinky (játra), kancerogenní 

arašídy, ostatní potraviny rost.původu 

termostabilní (<250°C) 

o  citrinin (Penicillium  citrinum,  P. viridicatum)-  genotoxin, nefrotoxino  fumonisin  (Fusarium spp.)

imunotoxický, kancerogenní, vývojové vady 

kukuřice, rýže, obiloviny 

o  ochratoxin  (Aspergillus ochraceus,  Penicillium  viridicatum)

hepatotoxický, neurotoxický (ledviny), zesilují karcinogenní efekt jiných mykotoxinů 

o  vomitoxin (Fusarium spp)o  patulin – penicillium expansum,Aspergillus  clavatus – narušuje permeabilitu b.membrán, 

hl.v jablečných výrobcích, limit pro kojence 20ug/kg, dospělci 100ug/kg 

  Obiloviny a zelenina sklízená ke krmným a nutričním účelům vždy obsahuje spory toxikogenních 

plísní 

  Nízká vodní aktivita zabraňuje růstu plísní 
  Růst plísní může být redukován také přídavky organických kyselin, hlavně k. propionové 
   Lidem hrozí pravděpodobně největší riziko otrav mykotoxiny z přímé konzumace kontaminovaných 

Témata, do kterých materiál patří