Anatomie - vypracované otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Seróza – na malém zakřivení přechází v malou oponu a na velkém zakřivení ve velkou oponu.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ MASOŽRAVCŮ.
uzpůsobené k přijímání a trávení masné stravy
-
ústní dutina
-
ústní otvor je široký (slouží k usmrcení a roztrhání kořisti)
-
lícní svaly nejsou tak vyvinutý (aby nebránily širokému rozevření tlamy) – nejvíce je vyvinut sval spánkový
-
spodní čelisti není umožněn pohyb dopředu a pohyb do stran je velice omezený
-
když masožravec zatne čelisti, zašpičatělé čepelovité stoličky se po sobě svezou a vytvoří krájivý pohyb (velmi účinný k oddělování masa)
-
býložravci vodu nasávají mezi zuby do úst, masožravci ji „chlemtají“ jazykem
-
-
zuby
-
posazeny odděleně, aby se mezi ně nezachycovaly vlákna masa
-
řezáky jsou špičaté, slouží k odtrhnutí masa
-
špičáky jsou tesákovité, slouží k usmrcení kořisti
-
ve slinách nemají trávicí enzymy
-
potravu nežvýkají
-
dokážou rozdrtit kos, šlachy a vazy
-
-
střevo a žaludek
-
jednokomorový velký žaludek s tenkou stěnou, obsahuje mnohem více kyseliny chlorovodíkové
-
střevo je krátké, tlusté střevo má za úkol vstřebat sůl a vodu, přibližně stejně dlouhé jako tenké
-
masožravcům velikost jejich žaludku umožňuje pozřít velké množství potravy a nemusejí potravu lovit denně
-
mají celkově krátkou trávicí soustavu, protože maso musí projít rychle a musejí z něj vstřebat co nejvíce živin
-
-
TENKÉ STŘEVO.
nejdelší úsek trávicí trubice, je přizpůsobený k trávení potravy a ke vstřebávání živin
podílí se na vylučování vody a nestrávených zbytků
uzpůsobeno dle přijímané potravy, u masožravců je délka relativně krátká, naopak u býložravců je délka střeva větší
tenké střevo – nejdůležitější úsek pro trávení a vstřebávání, tvoří pokračování vrátníku, sliznici tvoří klky, skládá ze tří úseků:
dvanáctník – první úsek, ústní do něj žlučovod a slinivkový vývod
lačník – druhý úsek, nejdelší část tenkého střeva
kyčelník – třetí úsek, ústí do slepého střeva
dvanáctník – v dorsální části pravé poloviny břišní dutiny, ústí do něj žlučovod a slinivkový vývod, po výstupu z vrátníku přechází v útrobní plochu jater, kde jako esovitá klička obchází jaterní bránu, pokračuje jako sestupná část dvanáctníku na pravé straně těla k pánvi, kde se otáčí a u přežvýkavců a prasete se vrací jako vzestupná část a nedaleko jater přechází v ohbí v lačník
lačník – nejdelší a z hlediska trávení a vstřebávání živin také nejdůležitější část střeva, u skotu vytváří četné krátké kličky, u koně vytváří dlouhé kličky
kyčelník – nejkratší úsek tenkého střeva, neumožňuje vytvářet kličky (tím se liší od lačníku), vyúsťuje kyčelníkovým otvorem do slepého střeva na hranici mezi vzestupným tračníkem, vyústění uzavírá svalovina, která utváří kyčelníkový svěrač