Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Anatomie - vypracované otázky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (248.46 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Seróza – na malém zakřivení přechází v malou oponu a na velkém zakřivení ve velkou oponu.

  1. TRÁVICÍ ÚSTROJÍ MASOŽRAVCŮ.

    • uzpůsobené k přijímání a trávení masné stravy

      • ústní dutina

        • ústní otvor je široký (slouží k usmrcení a roztrhání kořisti)

        • lícní svaly nejsou tak vyvinutý (aby nebránily širokému rozevření tlamy) – nejvíce je vyvinut sval spánkový

        • spodní čelisti není umožněn pohyb dopředu a pohyb do stran je velice omezený

        • když masožravec zatne čelisti, zašpičatělé čepelovité stoličky se po sobě svezou a vytvoří krájivý pohyb (velmi účinný k oddělování masa)

        • býložravci vodu nasávají mezi zuby do úst, masožravci ji „chlemtají“ jazykem

      • zuby

        • posazeny odděleně, aby se mezi ně nezachycovaly vlákna masa

        • řezáky jsou špičaté, slouží k odtrhnutí masa

        • špičáky jsou tesákovité, slouží k usmrcení kořisti

        • ve slinách nemají trávicí enzymy

        • potravu nežvýkají

        • dokážou rozdrtit kos, šlachy a vazy

      • střevo a žaludek

        • jednokomorový velký žaludek s tenkou stěnou, obsahuje mnohem více kyseliny chlorovodíkové

        • střevo je krátké, tlusté střevo má za úkol vstřebat sůl a vodu, přibližně stejně dlouhé jako tenké

        • masožravcům velikost jejich žaludku umožňuje pozřít velké množství potravy a nemusejí potravu lovit denně

        • mají celkově krátkou trávicí soustavu, protože maso musí projít rychle a musejí z něj vstřebat co nejvíce živin

  2. TENKÉ STŘEVO.

  • nejdelší úsek trávicí trubice, je přizpůsobený k trávení potravy a ke vstřebávání živin

  • podílí se na vylučování vody a nestrávených zbytků

  • uzpůsobeno dle přijímané potravy, u masožravců je délka relativně krátká, naopak u býložravců je délka střeva větší

    • tenké střevo – nejdůležitější úsek pro trávení a vstřebávání, tvoří pokračování vrátníku, sliznici tvoří klky, skládá ze tří úseků:

      1. dvanáctník – první úsek, ústní do něj žlučovod a slinivkový vývod

      2. lačník – druhý úsek, nejdelší část tenkého střeva

      3. kyčelník – třetí úsek, ústí do slepého střeva

    • dvanáctník – v dorsální části pravé poloviny břišní dutiny, ústí do něj žlučovod a slinivkový vývod, po výstupu z vrátníku přechází v útrobní plochu jater, kde jako esovitá klička obchází jaterní bránu, pokračuje jako sestupná část dvanáctníku na pravé straně těla k pánvi, kde se otáčí a u přežvýkavců a prasete se vrací jako vzestupná část a nedaleko jater přechází v ohbí v lačník

    • lačník – nejdelší a z hlediska trávení a vstřebávání živin také nejdůležitější část střeva, u skotu vytváří četné krátké kličky, u koně vytváří dlouhé kličky

    • kyčelník – nejkratší úsek tenkého střeva, neumožňuje vytvářet kličky (tím se liší od lačníku), vyúsťuje kyčelníkovým otvorem do slepého střeva na hranici mezi vzestupným tračníkem, vyústění uzavírá svalovina, která utváří kyčelníkový svěrač

Témata, do kterých materiál patří