Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Anatomie - vypracované otázky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (248.46 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

• Slinné žlázy

  • tvoří sekrety souhrnně nazývané sliny, které vytvářejí vhodné prostředí pro činnost ústní dutiny

  • usnadňují mechanické zpracování potravy, počátek trávení a polykání úst, umožňují rovněž chuťové vnímání (sousto musí být vlhké, abychom cítili jeho chuť)

  • malé slinné žlázy – roztroušené ve sliznici nebo v podslizniční tkáni, vyúsťují samostatně, vylučují malé množství sekretu, slouží hlavně k navlhčení ústní dutiny

  • velké slinné žlázy – leží mimo ústní dutinu, odvádějí velké množství slin, patří tam příušní slinná žláza, žláza dolní čelisti a podjazykové žlázy

    • příušní slinná žláza – leží v příušní krajině, částečně překrývá stejnojmenné mízní uzliny, u prasete je rozsáhlejší než u skotu, lalůčkovitá stavba, lalůčky se spojují v jeden vývod, ústní v příušní bradavce v úrovni druhé stoličky

    • žláza dolní čelisti – leží mezi nosičem a jazylkou, u skotu je větší a u prasete menší než příušní žláza, ústí v podjazykové bradavce, jde o žlázu smíšeného typu

    • podjazykové žlázy – tvoří dvě skupiny, první jsou malé podjazykové žlázy – mají samostatné vývody a druhé jsou velké podjazykové žlázy – vývod ústní na podjazykové bradavce, jsou to smíšené žlázy s převahou hlenovou

  • podle sekretu se dělí na:

    • serózní – jsou uspořádány do alveolů v podobě malých váčků vystlaných jednou vrstvou sekrečních serózních buněk, intenzivně se barví

    • hlenové – jsou uspořádány do tubulů, buňky jsou světlé

    • smíšené – serózní a hlenové váčky uspořádané vedle sebe nebo na konec hlenových tubulů

Jazyk (lingua):

  • svalový a pohyblivý orgán uložený na spodině dutiny ústní

  • podílí se na příjmu a zpracování potravy a v jeho sliznici se nachází chuťový a hmatový orgán.

Rozlišujeme:

Hrot – volný a pohyblivýprochází v tělo

Tělo – je spojeno se spodinou jazyka

Kořen – zadní část, kostní podklad tvoří jazylka

  • podklad tvoří příčně pruhovaná svalovina

  • v mediánní rovině svalovina rozdělena vazivovou přepážkou

  • na kořenu ve sliznici uložena jazyková mandle

  • z boků kořene postupuje na konec tvrdého patra slizniční řasa, kt. s druhostrannou řasou vytváří patrojazykový oblouk

Jazykové bradavky:

  • nitkovité bradavky – převážně hřbet jazyka, jejich hrot je skloněn ke kořenu, mají jen mechanickou fci

  • houbovité bradavky – roztroušeny mezi nitkovitými

  • ohrazené bradavky – na kořeni jazyka, obsahují velký počet chuťových pohárků, od okolí odděleny kruhovou brázdou, do níž ústí drobné serózní žlázy

  • lístkovité – na bocích kořene, skot je nemá

  • v epitelu houbovitých, ohrazených a lístkovitých bradavek jsou chuťové pohárky

Slinné žlázy:

  • tvoří sliny, kt. usnadňují mechanické zpracování potravy, počátek trávení a polykání soust, umožňují i chuťové vnímání

  • do ústní dutiny vyúsťují malé a velké slinné žlázy

Témata, do kterých materiál patří