EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
který vzroste počet druhů konzumovaných predátorem, se
čas nutný k vyhledávání kořistí samozřejmě snižuje. Rychlost
tohoto
snižování je zpočátku velká, vzhledem k tomu, že si
16
predátor vyhledává kořisti, které jsou v prostředí hojné, později se ale tento pokles začíná
zpomalovat, protože každý další (stále vzácnější) druh přidává méně a méně k celkové potravě.
Naopak křivka závislosti T
p
na počtu druhů kořistí se zvyšuje stále rychleji, protože vhodnost
kořistí se snižuje s každým dalším zahrnutým druhem. Souhrnný čas nutný k vyhledání,
pronásledování a uchvácení kořisti (tedy T
s+Tp
) je dán křivkou tvaru U (na obrázku tučně), jejíž
nejnižší bod (minimum) určuje optimální šíři potravního spektra predátora. Z tohoto modelu
můžeme odvodit cenná zobecnění. Tak např. jestliže se zvýší celková početnost kořistí, nikoliv
však jejich kvalita (např. zvýšením produktivity stanoviště), potom se změní T
s, nikoliv však Tp
(kvalita druhů zůstává stejná). Křivka T
s
se tedy posune dolů a s ním se i optimální počet druhů
zahrnutých do potravy predátora posune směrem doleva (tedy se sníží, viz obr. 31-18). To
znamená,
že tento model předvídá, že zvýšení produktivity stanoviště podporuje potravní
specializaci
. Opačný dopad má zvýšená druhová diverzita kořistí a tím zvýšená kompetice (což
je ekvivalentní snížené produkci stanoviště).
„Klasický model“ optimálního potrav
ního výběru je založen na nákladech a