EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
s. Aby totiž predátor získal
z potravy (P1) energii (E1
), musí na to alokovat celkový čas T
s1+Th1. Pokud se tedy setká s
kořistí P
2 (ze které by jejím uchvácením získal energii E2
), potom ji skutečně uchvátí tehdy, když
E2/Th2>E1/(Ts1+Th1), ale pokud E2/Th2<E1/(Ts1+Th1
), potom predátor nechá kořist P
2 být a
pokračuje v pátrání po kořisti P
1.
KREBS
et al. (1977) se pokoušeli testovat „klasický“ model potravního výběru tak, že do
klece uzavřeli sýkoru koňadru (Parus major) a před otvorem, kudy si
brala potravu, nabízeli sýkorce na pohyblivém pásu kousky
moučných červů o dvou různých velikostech: malé a velké. Odměna
(E
) byla vyjádřena velikostí kořisti, doba zacházení s kořistí (T
h) byla
změřena a T
s
mohla být experimentálně měněna. Autoři
předpokládali, že jakmile převýší odměna za časovou jednotku,
kterou obdrží sýkorky při výběru pouze větších kousků odměnu,
kterou obdrží při konzumování kousků obou velikostí (E
1/T1–
E1,2/T1,2
>0), potom by měly sýkorky náhle (skokově) začít vybírat
pouze velké kousky a malé ponechat bez povšimnutí. Výsledky
tohoto pokusu zhruba odpovídaly teorii
potravního výběru (výběr
velkých kousků se zvyšoval s výhodností tohoto výběru, viz obr. 31-
19).
Je jisté, že stejně jako u ostatních ekologických modelů, tak také výše popsaná teorie
příliš zjednodušuje skutečnost. V potravním výběru určitě hrají roli také takové jevy, jako je
schopnost predátora rozlišit různé typy kořistí, schopnost dlouhodobě se učit a tím