EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
kontaminaci zdrojů pitné vody),
vystavuje půdu vlivu klimatu a tím se zrychluje eroze; používání
geneticky uniformních
kultivarů na velkých plochách přináší
riziko přemnožení škůdců, chorob či plevelů, což je řešeno
pesticidy
, které přináší širokou škálu environmentálních
problémů (často unikají do okolí agroekosystémů, jejich zbytky
– rezidua
či jejich metabolické produkty se mohou dostat často
velmi složitými cestami do potravních řetězců organizmů včetně
člověka).
Z
ostatních zemědělských systémů je ekologicky
zajímavým typem např. kočovné pastevectví, které je výraznou
adaptací agroekosystému na půdy nevhodné pro kultivaci či na
oblasti s nízkými a nepředvídatelnými srážkami. Napodobuje
přirozené migrace velkých býložravců za potravou, které
souvisí se sezónními změnami podnebí (např. ve střídavě
suchých a vlhkých tropech, v oblasti mezi tajgou a arktickou
tundrou), nebo zonálními rozdíly v horách.
Různé zemědělské systémy můžeme charakterizovat
poměrem mezi energií, která ze systémů vystupuje (se sklízeným produktem - úrodou) k energii,
která do systémů vstupuje (se všemi dodatky – tedy není započítána energie přirozených vstupů,
jako je sluneční záření, déšť, vítr apod.) – tzv. energetická efektivita (E
E=Eo/Ei, kde EE –
energetická efektivita, Eo = energie výstupu a Ei
= energie vstupů). U nemechanizovaných LEIA
systémů bývá největším energetickým vstupem lidská či zvířecí práce a energetická efektivita
dosahuje hodnot 10-