EKOLOGIE - doplňkový text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Také jeho obsah ve vodách je mnohem vyšší než u kyslíku. S vodou reaguje za vzniku
kyseliny uhličité (CO
2 + H2O ↔ H2CO3) a ta se dále disociuje (H2CO3 ↔ H
+ + HCO
3
-
, přičemž
bikarbonátový aniont
se opět může disociovat (HCO
3
-
↔H+ + CO
3
-
). Tento třístupňový systém
má tendenci se dostat do rovnováhy. Proto, když z vody odejmeme CO2, posouvá se
rovnováha „doleva“, tedy z karbonátu vznikne bikarbonát a z
něj další CO
2, dokud není
rovnováha znovu ustanovena
a naopak, přidání CO
2 do vody posunuje rovnováhu doprava,
za vzniku karbonátů, které se vysrážejí v podobě nerozpustných sloučenin s přítomnými
kationty (Ca
2+
apod.) a usazují se na dně.
Výše uvedené chemické reakce vedou ke vzniku H
+. Množství
těchto kationtů ve
vodě je mírou její kyselosti (acidity). Čím je ve vodě větší množství H+, tím je větší jeho
kyselost. Zásadité roztoky (alkalinní) jsou takové, v nichž je vysoká koncentrace
hydroxylových iontů (OH-). Mírou acidity a alkalinity je pH, které se vyčíslí jako záporný
dekadický logaritmus (základ 10) koncentrace H
+. V
čisté vodě je malá část molekul vody
disociována na ionty H
+ a OH-. Protože oba tyto ionty se vyskytují v koncentraci 10-7 molu na
1 litr vody, má voda při neutrální reakci pH=7, protože (-log (10-7)=7). Pokud se tedy
koncentrace H
+
zvýší např. na 10-6 molů na 1 litr vody, pak pH bude rovno 6 (čímž se sníží
koncentrace OH
- io
ntů na 10-8). Škála pH sahá od 1 do 14, přičemž pH menší než 7