otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
tzv. aminocukrech obsahují také
funkční skupinu aminovou (-NH2) V organizmu mají funkci: stavební (celulóza, chitin), zásobní (glykogen, škrob,
inulin), rychlé zdroje energie (glukóza).
17. Jednoduché cukry
Monosacharidy obsahují jednu monosacharidovou jednotku.
Zoologie
Glukóza (Hroznový cukr) se vyskytuje v tělních tekutinách jako tzv. transportní cukr. Do krevního oběhu
se dostává buď z trávicí soustavy z rozložené potravy, nebo ze tkání jako produkt štěpení glykogenu. Je rychlým
zdrojem energie, je obsažená v ovoci, včelím medu, krvy a rostlinné šťávy. Součást mnoha oligosacharidů
(sacharózy, laktózy) a polysacharidů (škrob, celulóza, glykogen).
Fruktóza (ovocný cukr) je důležitý meziprodukt v metabolismu glukózy. Obsažena v ovoci, včelím medu.
Galaktóza (aldohexóza) vzniká při metabolismu glukózy a slouží jako stavební jednotka laktózy a
galaktogenu. Je součástí krevních polysacharidů, hemicelulós a rostlinných slizů.
Manóza se vyskytuje vázaná v polysacharidu mannanu, což je rezervní látka mnohých semen. Volná je
obsažena ve svatojánském chlebu.
Aminohexózy: Patří k nim především galaktozamin a acetylglukozamin, což jsou aminové deriváty
glukózy a galaktózy. Slouží jako stavební materiál strukturálních polysacharidů (např. chitinu).
18. Oligosacharidy Tvořené 2-10 monosacharidovými jednotkami, obsahují glikosidickou vazbu.
Sacharóza (Řepný cukr)-vzniká spojením glukózy a fruktózy. Je to běžný cukr, obsažený v mnoha
rostlinách (až 20%). Používá se v potravinářství jako sladidlo.
Maltóza (cukr sladový) se skládá ze dvou zbytků glukózy. V těle vzniká nejčastěji jako meziprodukt při
štěpení škrobu a glykogenu.
Laktóza (cukr mléčný) vzniká polykondenzací jedné molekuly glukózy a jedné molekuly galaktózy. Je