Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




otázky

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.98 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

tzv. aminocukrech obsahují také 

funkční skupinu aminovou (-NH2) V organizmu mají funkci: stavební (celulóza, chitin), zásobní (glykogen, škrob, 

inulin), rychlé zdroje energie (glukóza).

17. Jednoduché cukry 

Monosacharidy obsahují jednu monosacharidovou jednotku. 

Zoologie 
 

Glukóza  (Hroznový cukr) se vyskytuje v tělních tekutinách jako tzv. transportní cukr. Do krevního oběhu 

se dostává buď z trávicí soustavy z rozložené potravy, nebo ze tkání jako produkt štěpení glykogenu. Je rychlým 
zdrojem energie, je obsažená v ovoci, včelím medu, krvy a rostlinné šťávy. Součást mnoha oligosacharidů 
(sacharózy, laktózy) a polysacharidů (škrob, celulóza, glykogen). 

Fruktóza  (ovocný cukr) je důležitý meziprodukt v metabolismu glukózy. Obsažena v ovoci, včelím medu. 
Galaktóza (aldohexóza) vzniká při metabolismu glukózy a slouží jako stavební jednotka laktózy a 

galaktogenu. Je součástí krevních polysacharidů, hemicelulós a rostlinných slizů. 

Manóza se vyskytuje vázaná v polysacharidu mannanu, což je rezervní látka mnohých semen. Volná je 

obsažena ve svatojánském chlebu.  

Aminohexózy:  Patří k nim především galaktozamin a acetylglukozamin, což jsou aminové deriváty 

glukózy a galaktózy. Slouží jako stavební materiál strukturálních polysacharidů (např. chitinu). 
 
18. Oligosacharidy Tvořené 2-10 monosacharidovými jednotkami, obsahují glikosidickou vazbu. 
 

Sacharóza (Řepný cukr)-vzniká spojením glukózy a fruktózy. Je to běžný cukr, obsažený v mnoha 

rostlinách (až 20%). Používá se v potravinářství jako sladidlo. 
 

Maltóza (cukr sladový) se skládá ze dvou zbytků glukózy. V těle vzniká nejčastěji jako meziprodukt při 

štěpení  škrobu a glykogenu. 
 

Laktóza (cukr mléčný) vzniká polykondenzací jedné molekuly glukózy a jedné molekuly galaktózy. Je 

Témata, do kterých materiál patří