otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
α-šroubovice – uspořádání řetězce do pravotočivé šroubovice β-struktury (skládaný list) –
spojení bílkovin do tvaru, který připomíná složený list papíru.
26. Co je terciární struktura bílkovin?
Je to uspořádání α-šroubovice a β-struktury v prostoru. Vážou se pomocí disulfidických vazeb. Podle toho
rozlišujeme globulární nebo fibrilární tvar:
-
globulární proteiny, kde se střídají α-šroubovice a β-struktury s ostatními segmenty proteinu, čímž vytváří
kompaktní klubko.
-
fibrilární proteiny, kde převažují uspořádané segmenty α-šroubovice nebo β-struktury.
27. Co je kvartérní struktura bílkovin?
Kvartérní struktura se vytváří z většího počtu peptidických řetězců, tzv. podjednotek, navzájem pospojovaných
vodíkovými můstky a svými postranními řetězci sulfidickými nebo i jinými vazbami. Molekuly těchto bílkovin tvoří
složité prostorové útvary (např. molekuly protilátek).
28. Jaký význam má schopnost bílkovin měnit prostorovou strukturu?
29. Jaké „druhy“ bílkovin známe, příklady.
Jednoduché bílkoviny (proteiny) se skládají pouze z peptidických řetězců aminokyselin, jichž obsahují
stovky až několik tisíc. Dělíme je na rozpustné a nerozpustné. Mezi rozpustné patří Protaminy, Albuminy,
Globuliny, Histony, Prolaminy, Gluteliny.
Nerozpustné bílkoviny – skleroproteiny (= strukturální bílkoviny).
Složené bílkoviny (proteidy) jsou sloučeniny jednoduchých bílkovin s nebílkovinnou složkou, zvanou
prostetická skupina. Podle jejího charakteru je dělíme do několika skupin: fosfoproteiny, glykoproteiny,
lipoproteiny, chromoproteiny, nukleoproteiny.
30. Co jsou enzymy?
Jsou to
biochemicky aktivní proteiny s nebílkovinnou složkou slouží v živé buňce jako katalyzátory. Podílí se