otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
katalytickou funkci (vitamin je složkou koenzymu)
Význam vitamínů spočívá v tom, že tvoří nezbytnou součást enzymů. Nedostatek vitamínů bývá příčinou vážných
fyziologických poruch (avitaminózy). Rovněž přebytek vitamínů (hypervitaminóza) může být škodlivý. Z hlediska
chemického složení netvoří vitamíny sourodou skupinu látek. Označují se velkými písmeny (A, B, C, D, K, atd.),
popř. se od sebe odlišují číselným indexem (B1, B2 . . . až B12).
Podle rozpustnosti vitamíny dělíme na dvě skupiny:
a) rozpustné ve vodě
b) rozpustné v tucích
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamin A
(retinol)
antioxidant, zlepšuje
vidění, prevence
šerosleposti, snižuje
cholesterol v krvi
0
,
8
m
g
játra, žloutky, rybí tuk
Beta-karoten
viz. vitamin A
1
,
6
m
g
rostlinné zdroje (mrkev,
petržel, jeřabina, paprika,
špenát...)
Vitamin D
(kalciferol)
vstřebávání vápníku a
fosforu, prevence
osteoporózy, nezbytný pro
silné kosti a zuby
0
,
0
0
5
-
0
,
0
1
m
g
ultrafialové záření,
konzervované ryby,
vaječný žloutek
Vitamin E
(
t
o
k
o
f
e
r
o
l
)
působí jako antioxiadant,
ochraňuje před
neurologickými, srdečními
a cévními poruchami, je
prevencí nádorů prsů a plic
1
0
m
g
lis
tová zelenina, nečištěné
obilí, pšeničné klíčky, olej
z bavlníku a klíčků
Vitamin K
nezbytný při mechanismu
srážení krve
0
,
0
0
1
vše zelené, sójový olej,
rajčata
Zoologie
m
g
Vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní)
Vitamin B1
(thiamin)
podílí se na metabolismu
sacharidů, příznivě
ovlivňuje nervový systém,
přispívá k duševní čilosti
1
,
2
-
2
m
g
pivovarské droždí, játra,
ovesné vločky, neloupaná
rýže, vlašské ořechy,
černý chléb, brambory