Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




otázky

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.98 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

katalytickou funkci (vitamin je složkou koenzymu) 
Význam vitamínů spočívá v tom, že tvoří nezbytnou součást enzymů. Nedostatek vitamínů bývá příčinou vážných 
fyziologických poruch (avitaminózy). Rovněž přebytek vitamínů (hypervitaminóza) může být škodlivý. Z hlediska 
chemického složení netvoří vitamíny sourodou skupinu látek. Označují se velkými písmeny (A, B, C, D, K, atd.), 
popř. se od sebe odlišují číselným indexem (B1, B2 . . . až B12). 

Podle rozpustnosti vitamíny dělíme na dvě skupiny: 
a) rozpustné ve vodě 
b) rozpustné v tucích 

Vitamíny rozpustné v tucích 

Vitamin A 

(retinol) 

antioxidant, zlepšuje 
vidění, prevence 
šerosleposti, snižuje 
cholesterol v krvi 

0

,
8
m

játra, žloutky, rybí tuk 

 Beta-karoten 

viz. vitamin A 

1

,
6
m

rostlinné zdroje (mrkev, 
petržel, jeřabina, paprika, 
špenát...) 

Vitamin D 

(kalciferol) 

vstřebávání vápníku a 
fosforu, prevence 
osteoporózy, nezbytný pro 
silné kosti a zuby 

0
,
0
0
5
 
-
 
0
,
0
1
m

ultrafialové záření, 
konzervované ryby, 
vaječný žloutek 

Vitamin E 

(
t
o
k
o
f
e
r
o
l

působí jako antioxiadant, 
ochraňuje před 
neurologickými, srdečními 
a cévními poruchami, je 
prevencí nádorů prsů a plic 

1

0
m

lis

tová zelenina, nečištěné 

obilí, pšeničné klíčky, olej 
z bavlníku a klíčků 

                                             
Vitamin K 

nezbytný při mechanismu 
srážení krve 

0

,
0
0
1

vše zelené, sójový olej, 
rajčata 

Zoologie 
 

m

Vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní) 

Vitamin B1 

(thiamin) 

podílí se na metabolismu 
sacharidů, příznivě 
ovlivňuje nervový systém, 
přispívá k duševní čilosti 

1

,
2
 
-
 
2
m

pivovarské droždí, játra, 
ovesné vločky, neloupaná 
rýže, vlašské ořechy, 
černý chléb, brambory 

Témata, do kterých materiál patří