Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2AB-Předpoklady pro vznik a rozvoj CR obecne a v ČR+Lihoviny

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (309 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

UNWTO – (United Nations World Tourism Organization) – Světová organizace cestovního ruchu

UNESCO – (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. UNESCO je jednou ze 14 mezistátních odborných organizací OSN

Environmentální – týkající se životního prostředí

Biosférické rezervace – reprezentativní ukázky přírodních krajin, ve kterých zároveň hraje důležitou roli člověk a jeho aktivity

Geopark oblast, která zahrnuje lokality významné z pohledu geologických věd

Geotop krajinná a mapovací jednotka, celek v krajině

B) ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Pivo

Skoro tři tisíce let před naším letopočtem dovedli Sumerové a Babyloňané z ječmene vařit kvašený nápoj – pivo.

Mezopotamská piva lze rozdělit do tří hlavních skupin:

  • Čistě ječmenná piva (osm druhů)

  • Pšeničná piva (sedm druhů)

  • Míšená piva (tři druhy)

Pivo = nedokvašený, alkoholický nápoj, vyrobený z vody, ječmene a chmele a čistých pivovarských kvasnic.

  • Pivo je velice žádaným nápojem v tuzemsku i v zahraničí.

  • Mezi naše nejoblíbenější značky patří: Prazdroj, Budvar, Staropramen, Radegast, Krušovice, Gambrinus.

Výroba piva se dělí na: 1) výrobu sladu

2) výrobu piva

1) Výroba sladu

Obilniny - slad

Dodávají pivu škrob, a tím i cukr, které se později přemění na alkohol a oxid uhličitý.

Nejpoužívanější obilovinou je pro výrobu piva ječmen, ze kterého se vyrábí slad.

Ječmen

  • 60 – 65 % škrobu

  • kvalita závisí na obsahu bílkovin

  • na výborné jakosti

  • na velikosti zrna

  • na pěstitelských podmínkách

Slad

  • sladem rozumíme máčené, vyklíčené a hvozděné obilky ječmene

  • (zvláště se musí označovat slad pšeničný, žitný, ovesný, kukuřičný)

Výroba sladu – základní surovinou je kvalitní sladovnický ječmen (obilí). Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr.

  • čištění a třídění ječmene

  • máčení v náduvnících(2-3 dny při 16 – 18°C)

  • pak se rozprostře ječmen na humnech, kde klíčí 8 - 10 dnů (přeměna škrobu na zkvasitelnou maltózu a nezkvasitelný dextrin)

  • zelený slad se přemístí na hvozdy, kde je přerušeno klíčení a pomalu se suší

suší se při teplotě 70 °C vznikají světlé sledy a při

100 °C tmavé slady (dochází ke karamelizaci cukru – hnědnutí)

světlá piva se vyrábí z tzv. plzeňského sladu sušeného při teplotě 80-90°C

tmavá piva se vyrábí z tzv. bavorských sladů pražených při teplotě kolem 105°C. Vyšší teplotou sladový cukr karamelizuje a ovlivňuje tak konečnou vůni i chuť tmavých piv

  • odkličování a drcení ,po odstranění klíčků vznikne sladový produkt

Obilí

K dochucení a k stabilizaci pěny na pivě se často používají obilné produkty jako je rýže a kukuřice.

Pak ale podíl sladu u ječmenného piva musí činit 75 %.

Pšeničné pivo obsahuje minimálně 50 % podílu pšeničného sladu.

Témata, do kterých materiál patří