2AB-Předpoklady pro vznik a rozvoj CR obecne a v ČR+Lihoviny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
UNWTO – (United Nations World Tourism Organization) – Světová organizace cestovního ruchu
UNESCO – (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. UNESCO je jednou ze 14 mezistátních odborných organizací OSN
Environmentální – týkající se životního prostředí
Biosférické rezervace – reprezentativní ukázky přírodních krajin, ve kterých zároveň hraje důležitou roli člověk a jeho aktivity
Geopark – oblast, která zahrnuje lokality významné z pohledu geologických věd
Geotop – krajinná a mapovací jednotka, celek v krajině
B) ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
Pivo
Skoro tři tisíce let před naším letopočtem dovedli Sumerové a Babyloňané z ječmene vařit kvašený nápoj – pivo.
Mezopotamská piva lze rozdělit do tří hlavních skupin:
Čistě ječmenná piva (osm druhů)
Pšeničná piva (sedm druhů)
Míšená piva (tři druhy)
Pivo = nedokvašený, alkoholický nápoj, vyrobený z vody, ječmene a chmele a čistých pivovarských kvasnic.
Pivo je velice žádaným nápojem v tuzemsku i v zahraničí.
Mezi naše nejoblíbenější značky patří: Prazdroj, Budvar, Staropramen, Radegast, Krušovice, Gambrinus.
Výroba piva se dělí na: 1) výrobu sladu
2) výrobu piva
1) Výroba sladu
Obilniny - slad
Dodávají pivu škrob, a tím i cukr, které se později přemění na alkohol a oxid uhličitý.Nejpoužívanější obilovinou je pro výrobu piva ječmen, ze kterého se vyrábí slad.
Ječmen
60 – 65 % škrobu
kvalita závisí na obsahu bílkovin
na výborné jakosti
na velikosti zrna
na pěstitelských podmínkách
Slad
sladem rozumíme máčené, vyklíčené a hvozděné obilky ječmene
(zvláště se musí označovat slad pšeničný, žitný, ovesný, kukuřičný)
Výroba sladu – základní surovinou je kvalitní sladovnický ječmen (obilí). Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr.
čištění a třídění ječmene
máčení v náduvnících(2-3 dny při 16 – 18°C)
pak se rozprostře ječmen na humnech, kde klíčí 8 - 10 dnů (přeměna škrobu na zkvasitelnou maltózu a nezkvasitelný dextrin)
zelený slad se přemístí na hvozdy, kde je přerušeno klíčení a pomalu se suší
suší se při teplotě 70 °C vznikají světlé sledy a při
100 °C tmavé slady (dochází ke karamelizaci cukru – hnědnutí)
světlá piva se vyrábí z tzv. plzeňského sladu sušeného při teplotě 80-90°C
tmavá piva se vyrábí z tzv. bavorských sladů pražených při teplotě kolem 105°C. Vyšší teplotou sladový cukr karamelizuje a ovlivňuje tak konečnou vůni i chuť tmavých piv
-
odkličování a drcení ,po odstranění klíčků vznikne sladový produkt
Obilí
K dochucení a k stabilizaci pěny na pivě se často používají obilné produkty jako je rýže a kukuřice.
Pak ale podíl sladu u ječmenného piva musí činit 75 %.
Pšeničné pivo obsahuje minimálně 50 % podílu pšeničného sladu.