2AB-Předpoklady pro vznik a rozvoj CR obecne a v ČR+Lihoviny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Šumivé víno: vyrábí se prvotním nebo druhotným kvašením vín. Celkový obsah alkoholu kupáže použité k výrobě musí dosahovat nejméně 8,5 % objemových a přetlak v lahvi při teplotě 20 °C nejméně 0,3 MPa. Tento druh nesmí být označován jako sekt. Šumivé víno bývá mimo základních údajů označováno názvem druhu vína, názvem místa výroby vína.Jakostní šumivé víno, které se také označuje sekt: vyrábí se prvotním nebo druhotným kvašením moštů a vín (i z dovozu) z odrůd, které jsou povoleny v zemi původu pro výrobu jakostního vína.
Servis bílého vína
Sklenice na víno má být
čirá
na stopce
bez brusu
Teplota pro podání bílého vína se různí podle druhu vín, pohybuje se v rozmezí 9 - 12 °C
Bílé víno můžeme podávat
1. Přímo ve sklenici
2. V originálních lahvích
3. Ve džbáncích
1. PŘÍMO VE SKLENICI
podáváme rozlévané víno
sklenice by měla mít cejch
přinášíme na tácku z výčepu a hostu podáváme zprava
2. V ORIGINÁLNÍCH LAHVÍCH
Objednávka
odrůda, případně značka vína
oblast
výrobce, či negociant
ročník
přívlastek
kategorie podle zbytkového cukru
velikost láhve
Inventář pro provedení servisu
příručník
číšnický nůž
podšálek na korek a podšálek na kapsli
degustační sklenice pro sommeliera
termotubus
sklenky na bílé víno
Servis1. Prezentace
z levé strany hostiteli, představení vína (odrůda, ročník, kategorie, vhodné pokrmy, teplota při podávání)
2. Otevření láhve
odstranění kapsle, otření hrdla o příručník
navrtání korku do 2/3, (korek se nesmí provrtat!)
otření hrdla korkem, ověření kvality vína přičichnutím ke korku
předložení korku hostiteli na podšálku
3. Servis
nalití degustačního doušku do skleničky sommeliera, ověření barvy, vůně vína a po odsouhlasení
degustace hostem i ověření chuti vína
nalití degustačního doušku hostiteli, po jeho odsouhlasení rozlití vína společnosti dle společenských
pravidel
dolití vína hostiteli
4. Dolévání vína
a) po dopití vína prvního hosta doléváme nejprve prázdnou skleničku a následovně všem ostatním hostům
b) na přání hostitele
3. VE DŽBÁNCÍCH
podáváme víno hlavně ve vinných sklepích
Dekantace
Dekantací se rozumí jemné přelití vína z láhve do karafy, tak by bylo čiré víno odděleno od usazeniny, která zůstane v láhvi.Tomuto úkonu podléhají převážně ročníková červená vína, u nichž se během procesu zrání v láhvi vysrážela tříslovina a barevné látky. Přelévání vína do karafy by mělo proběhnout pod dostatečným osvětlením, jakmile se usazenina objeví v blízkosti hrdla, přelévání se zastaví. Usazenina se většinou tvoří ve vínech po celé délce láhve. Den před podáváním by proto mělo víno stát ve svislé poloze, aby se částice usadily na dně láhve. Láhev se otvírá opatrně, aby se usazenina nerozvířila. Pomalým naléváním předejdeme vznášením kalových usazenin. U ročníkových bílých vín se setkáváme s krystalickou usazeninou, kterou tvoří vysrážená sůl kyseliny vinné – tzv. vinný kámen. Usazenina se tvoří vlivem nižších skladovacích teplot. Jedná se o neškodnou, těžkou usazeninu pevně přilnutou k láhvi, kterou není potřeba dekantací oddělovat. Do karafy přeléváme také mladá červená vína, která při styku se vzduchem rozvinou své aroma. V případě, že nemáme doma karafu stačí pro zakulacení a změkčení tříslovin mladého červeného vína otevřít láhev hodinu až dvě před servírováním.