Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2AB-Předpoklady pro vznik a rozvoj CR obecne a v ČR+Lihoviny

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (309 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

  • 10° světlé = 2,4 – 2,8 % alkoholu

  • 12° světlé = 3,8 – 5 % alkoholu

  • 10° tmavé = asi 2,5 % alkoholu

  • 12° tmavé = asi 3 % alkoholu

Obchodní rozdělení podle stupňovitosti:

  • výčepní 7%, 8%, 10%

  • ležáky 11%, 12% Prazdroj, Budvar, Staropramen

  • speciální 13% u Fleků

14% Kozel

16%

18% Senátor

19% Porter (Pardubice)

  • dietní pivo a pito = Birel

Řezané pivo: směs černého a světlého piva namíchán většinou v poměru 1 : 1

Kvasnicové pivo: vyšší pěnivost, lehký zákal při čepování není na závadu

Bílé pivo: je vyrobeno z pšeničného sladu, kvašené v láhvích

Berlínské bílé pivo: servis ve velkých sklenicích typu miska, dochucuje se

bylinkovým nebo ovocným sirupem.

Balení – do sudů, lahví, plechovek, transport i skladování v sudech nebo pivních

tancích.

- kvalitu piva nepříznivě ovlivňuje světlo a teplota, proto se láhve vyrábějí

z tmavého skla a pivo se skladuje v tmavých místnostech.

Nejdůležitější vlastnosti piva

  • pěnivost – výška pěny má být 4 cm, pěna má být kompaktní a vydržet 3 min.

  • čirost – výjimkou kvasnicové pivo

  • barva, chuť, vůně – světlá – sladovou, slabě až silně hořkou chuť bez

karamelové příchutě

- ležáky a speciální – chuť výraznější, plnější

- tmavá – nasládlou, karamelovou, chmelově nahořklou chuť

Vady piva

  • zákal (kvasničný - z divokých kvasinek – pivo je neprodejné nebo chladový – u podchlazeného piva – ztrácí se, zvýší-li se teplota na 10° C)

  • hořká nebo kvasničná příchuť

  • nízký obsah oxidu uhličitého

Tyto závady bývají způsobeny nedodržením technologických postupů, špatným skladováním nebo špatnými obaly. Pivo skladujeme v tmavých místnostech při teplotě 7 – 10°C a v obalech z tmavého skla.

Záruční lhůty

Jsou uvedeny na obalech a musí se dodržovat.

Pivní sklep

  • má rozhodující vliv na kvalitu piva

  • teplota 7 – 10°C

  • dobré větrání

  • přívod pitné vody

  • pevná podlaha, spád ke kanalizaci

  • izolace stěn proti změnám teploty

  • bílený sklep (2x ročně s přídavkem modré skalice)

Údržba pivního zařízení

V létě 1x za týden a v zimě 1x za 14 dní čistíme roztokem horké vody a krystalické sody také narážecí zařízení, výčepní kohoutky a pult.

Víno

Dělení vína

Víno s přívlastkemVyrábí se z hroznů, rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné stanovené pro vinařskou oblast prováděcím právním předpisem, sklizených ve viničních tratích. Víno s přívlastkem musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Víno s přívlastkem bývá navíc označováno názvem přívlastku. Názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů.

kabinet

se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti

pozdní sběr

se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti

výběr z hroznů

Témata, do kterých materiál patří