2AB-Předpoklady pro vznik a rozvoj CR obecne a v ČR+Lihoviny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
10° světlé = 2,4 – 2,8 % alkoholu
12° světlé = 3,8 – 5 % alkoholu
10° tmavé = asi 2,5 % alkoholu
12° tmavé = asi 3 % alkoholu
Obchodní rozdělení podle stupňovitosti:
výčepní 7%, 8%, 10%
ležáky 11%, 12% Prazdroj, Budvar, Staropramen
speciální 13% u Fleků
14% Kozel
16%
18% Senátor
19% Porter (Pardubice)
dietní pivo a pito = Birel
Řezané pivo: směs černého a světlého piva namíchán většinou v poměru 1 : 1
Kvasnicové pivo: vyšší pěnivost, lehký zákal při čepování není na závadu
Bílé pivo: je vyrobeno z pšeničného sladu, kvašené v láhvích
Berlínské bílé pivo: servis ve velkých sklenicích typu miska, dochucuje se
bylinkovým nebo ovocným sirupem.
Balení – do sudů, lahví, plechovek, transport i skladování v sudech nebo pivních
tancích.
- kvalitu piva nepříznivě ovlivňuje světlo a teplota, proto se láhve vyrábějí
z tmavého skla a pivo se skladuje v tmavých místnostech.
Nejdůležitější vlastnosti piva
pěnivost – výška pěny má být 4 cm, pěna má být kompaktní a vydržet 3 min.
čirost – výjimkou kvasnicové pivo
barva, chuť, vůně – světlá – sladovou, slabě až silně hořkou chuť bez
karamelové příchutě
- ležáky a speciální – chuť výraznější, plnější
- tmavá – nasládlou, karamelovou, chmelově nahořklou chuť
Vady piva
zákal (kvasničný - z divokých kvasinek – pivo je neprodejné nebo chladový – u podchlazeného piva – ztrácí se, zvýší-li se teplota na 10° C)
hořká nebo kvasničná příchuť
nízký obsah oxidu uhličitého
Tyto závady bývají způsobeny nedodržením technologických postupů, špatným skladováním nebo špatnými obaly. Pivo skladujeme v tmavých místnostech při teplotě 7 – 10°C a v obalech z tmavého skla.
Záruční lhůty
Jsou uvedeny na obalech a musí se dodržovat.
Pivní sklep
má rozhodující vliv na kvalitu piva
teplota 7 – 10°C
dobré větrání
přívod pitné vody
pevná podlaha, spád ke kanalizaci
izolace stěn proti změnám teploty
bílený sklep (2x ročně s přídavkem modré skalice)
Údržba pivního zařízení
V létě 1x za týden a v zimě 1x za 14 dní čistíme roztokem horké vody a krystalické sody také narážecí zařízení, výčepní kohoutky a pult.
Víno
Dělení vína
Víno s přívlastkemVyrábí se z hroznů, rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné stanovené pro vinařskou oblast prováděcím právním předpisem, sklizených ve viničních tratích. Víno s přívlastkem musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Víno s přívlastkem bývá navíc označováno názvem přívlastku. Názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů.
kabinet
se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti
pozdní sběr
se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti
výběr z hroznů