Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




36_food_uk_usa_austr_newzel_cz

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (617.31 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

mořském pobřeží)

shellfish ["SElfIS] - měkkýš, korýš

tied on a string [taId strIN] 

- přivázaným na vlasci

meat pie [paI] - piroh s masem

sausage ["sQsIdZ] - párek, salám, 

klobása

octopus ["Qkt@p@s] - chobotnice

to have a sweet tooth [swi:t tu:T] - 

potrpět si na sladké

golden syrup ["g@Uld(@)n "sIr@p] - 

sirup, melasa

oats [@Uts] - oves

rich [rItS] - vydatný, hutný

delicious [dI"lIS@s]- vynikající

Û Glossary
BBQ – an abbreviation for barbeque

Y Vocabulary
customary ["kVst@m(@)ri] - obvyklý

cold plate - studený (obložený) talíř

fare [fE:] - jídlo, pokrm

pickled sausage ["pIk(@)ld "sQsIdZ] 

- naložený buřt (“utopenec”)

pepper ["pEp@] - paprika

substantial [s@b"st&nS(@)l] - vydatný

tenderloin ["tEnd@lOIn] - svíčková 

(maso)

sour cream [saU@ kri:m] - zakysaná 

smetana

slice [slaIs] - řez, krajíček

cranberry sauce ["kr&nb(@)ri sO:s] - 

brusinková omáčka

dumpling ["dVmplIN] - knedlík

features equal portions ["fi:tS@z 
 "i:kw(@)l "pO:S(@)nz]

 - obsahuje 

stejné množství

sauerkraut ["saU@kraUt] - kysané zelí

breaded and fried [brEdId] - obalený 

ve strouhance a osmažený

veal [vi:l] - telecí

significant [sIg"nIfIk(@)nt] - výrazný

consumption [k@n"sVm(p)S(@)n] - 

konzumace

averaging ["&v(@)rIdZIN] - která je 

v průměru

this is unheard of [Vn"h@:d] 

- to je neslýchaná věc

A steak is a slice of a larger piece of meat, usually beef that is grilled or 

fried. It depends on personal preference how much the meat is cooked: 

rare – the meat has been cooked for a short time and is mostly red; 

medium – the meat inside is pink, the outside is grey-brown; well done 

– the meat is cooked thoroughly and sometimes the juiciness is reduced, 

and the meat may seem dry. 

People usually have řízek with potatoes or potato salad but in some 

national cuisines it is served also with dumplings and cabbage. 

Témata, do kterých materiál patří