2. Stavba těl organismů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
2. STAVBA TĚL ORGANISMŮ
Chemické složení organismu
SUŠINA = zbytek těla organismu po odstranění vody, obsahuje organické a anorganické látky
POPELOVINA = zbytek těla organismu po spálení, obsahuje jen anorganické látky
PRVKOVÉ SLOŽENÍ:
biogenní prvky – tvoří 2/3 Mendělejovy tabulky prvků; prvky, z nichž jsou složeny organismy; gennos – vytvářet
makrobiogenní
11
99,9 % živé hmoty
základní: C, O, H, N – 95 %
základní stavební jednotky proteinů, sacharidů, lipidů, enzymů, koenzymů, vitaminů, hormonů a nukleových kyselin
ostatní: S, P, Mg, Ca, Na, K, Cl, Fe – 4,9 %
mikrobiogenní = stopové = katylitické
0,1 % sušiny => v těle malé množství
součástí enzymů
Fe, Cu, Mn, Zn, I, …
ANORGANICKÉ LÁTKY
VODA
tvoří asi 60 – 95 % objemu těla
Význam: 1. rozpouštědlo – org. i anorg. látek, rozkládá je na lehce vstřebatelné ionty
2. transportní médium - přesuny infúzí, bez potřeby energie
3. chemický aktivátor – reaktant
4. pH – souvisí se stálým udržením pH
5. termoregulace – zabraňuje přehřátí organismu
6. prostředí pro chemické a fyzikální děje
7. produkt metabolismu
SOLI
buď disociovány na ionty (Na+, K+, Ca+) nebo vytvářejí nerozpustné sl. (uhličitany, křemičitany, fosforečnany)
-
Význam
ovlivňují osmózu
pH
elektrické a transportní procesy na membránách
součást makromolekulárních látek (barviva, enzymy,…)
v nerozpustné formě vytvářejí ochranné a oporné struktury (schránky, kostry, …)
PLYNY
-
CO2, N2, O2, aj..
ORGANICKÉ LÁTKY
stavební látky => tvoří různé struktury buněk a mezibuněčné prostory
zdroj a přenašeče energie funkce zásobní
řídící funkce (DNA, hormony, enzymy)
30 % organismu, 90 % sušiny
BÍLKOVINY = PROTEINY
makromolekulární látky složené z aminokyselin spojených peptidickými vazbami; (amk asi 200, ale jen asi 21 se podílí na tvorbě bílkovin; záleží na pořadí, počtu, zastoupení aminokyselin)
30 % z organických látek těla
Funkce
stavební látky (keratin, aktin, myosin, kolagen, elastin…),
funkční látky (enzymy, protilátky, hormony…),
zásobní látky (v semenech luštěnin),
obranná (viry, protilátky, toxiny)
Vznik peptidů a bílkovin
kondenzací aminokyselin vznikají peptidy až bílkoviny
podle počtu spojených amk rozlišujeme oligopeptidy (2 - 10), polypeptidy (10 - 100) a bílkoviny (100 a více)
peptidy můžeme dále dělit na dipeptidy, tripeptidy, tetrapeptidy…
kondenzace probíhá spojením karboxylové skupiny jedné aminokyseliny s aminovou skupinou jiné za současného odštěpení molekuly vody jako vedlejšího produktu
-
obě aminokyseliny jsou pevně vázané peptidovou (peptidickou) vazbou -CO-NH-
Struktura
primární struktura bílkoviny – sekvence AMK, peptidová vazba, dána geneticky (DNA)
sekundární struktura bílkoviny – prostorově se proplétají, vlivem vodíkových vazeb