Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2. Stavba těl organismů

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (16.02 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. terciální struktura bílkoviny – prostorové uspořádání polypeptidových řetězců

  1. vláknité = fibrilární (kolagen, keratin, elastin)

  2. kulovité = lobulární (albuminy, globuliny)

  1. kvarterní struktura bílkovin – větší počet peptidových řetězců, jeden útvar

Dělení

  1. jednoduché bílkoviny

- histony (globulární) – např. bílé krvinky, chromozomy

- albuminy sérové – např. krevní sérum = plazm

mléčné – mléko savců

- globuliny sérové

mléčné

svalové aktin (hladké svalstvo)

myosin (příčně-pruhované svalstvo i s aktinem)

- skleroproteiny – oporné tkáně

  • kolageny

  • elasteny

  • keratiny

  • spangin

2) složité bílkoviny = proteidy – obsahují nebílkovinnou složku = prostetická skupina

- fosfoproteiny

  • kasein

  • ovovitelin - vajíčko

  • lecitin

- glykoproteiny

  • mucin (sliny)

- lipoproteiny – součástí membrán

- chromoproteiny – enzymy s centrálním atomem kovu

  • hemoglobin

  • hemocyanin

  1. CUKRY = SACHARIDY

  • organické sloučeniny složené z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku

  • rychlý zdroj energie (glukóza, škrob, glykogen,…), stavební látky (celulóza, chitin….), zásobní látka (u živočichů a hub glykogen, u rostlin škrob nebo inulin)

  • schopnost udržovat a přenášet energii vázanou v chemických vazbách, velice snadno se nesou krví, vstřebávají se z potravy, projdou stěnami do tkáňového moku

  • 10 % z organických látek těla

  • vznik: fotosyntézou 6CO2+ 12H2O + E → C6H12O6+ 6O2+ H2O

  1. jednoduché cukry = monosacharidy

aldosy, ketosy

triosy (3 uhlíky: C-C-C)

pentosy ( 5 uhlíků ve tvaru pětiúhelníku)- ribosa, deoxyribosa

hexosy (6 uhlíků: C-C-C-C-C-C) rozdíly v polaritě (pravotočivé, levotočivé)

- glukosa = hroznový cukr

- fruktosa = ovocný cukr

- galaktosa – součástí krve, glykoproteinů, hemicelulos a rostlinných slizů

  1. složené cukry = oligosacharidy

disacharidy (2 monosacharidy)

- sacharosa = třtinový (řepný) cukr

- maltosa = sladový cukr

- laktosa = mléčný cukr, savčí, mateřské mléko

  1. polysacharidy (mnoho monosacharidů)

  1. zásobní - rostlinný škrob

  • amylopektin – ve vodě nerozpustný, rozvětvený

  • amylosa – ve vodě rozpustná, šroubovice, jod –modré zbarvení

- glykogen – živočišný

  1. zpevňovací, zásobní - celulosa – stěny rostlinných buněk

- chitin – živočichové, v buněčných stěnách hub, tvoří exoskelet krabů a hmyzu

c) TUKY = LIPIDY

  • estery vyšších karboxylových (mastných) kyseliny (organické kyseliny s 12 až 24 uhlíky) a alkoholu (např glycerolu)

  • kapalné nebo pevné látky

  • většinou nerozpustné ve vodě (=> tepelný izolátor, ochrana proti vodě)

  • zásobárna energie (oproti cukrům obrovské množství energie),

  • rozpouštědla, stavební látky

  • 2 % z organických látek těla

Jednoduché

  1. neutrální tuky – estery mastných kyselin (olejová, stearová, palmitová) a alkoholu glycerolu (glyceridy)

  2. vosky – slouží k promaštění srsti, odpuzení vody (např. lanolin – srst ovcí), ochranný povlak listů

Témata, do kterých materiál patří