2. Stavba těl organismů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
terciální struktura bílkoviny – prostorové uspořádání polypeptidových řetězců
vláknité = fibrilární (kolagen, keratin, elastin)
kulovité = lobulární (albuminy, globuliny)
kvarterní struktura bílkovin – větší počet peptidových řetězců, jeden útvar
Dělení
jednoduché bílkoviny
- histony (globulární) – např. bílé krvinky, chromozomy
- albuminy sérové – např. krevní sérum = plazm
mléčné – mléko savců
- globuliny sérové
mléčné
svalové aktin (hladké svalstvo)
myosin (příčně-pruhované svalstvo i s aktinem)
- skleroproteiny – oporné tkáně
kolageny
elasteny
keratiny
spangin
2) složité bílkoviny = proteidy – obsahují nebílkovinnou složku = prostetická skupina
- fosfoproteiny
kasein
ovovitelin - vajíčko
lecitin
- glykoproteiny
mucin (sliny)
- lipoproteiny – součástí membrán
- chromoproteiny – enzymy s centrálním atomem kovu
hemoglobin
hemocyanin
CUKRY = SACHARIDY
organické sloučeniny složené z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku
-
rychlý zdroj energie (glukóza, škrob, glykogen,…), stavební látky (celulóza, chitin….), zásobní látka (u živočichů a hub glykogen, u rostlin škrob nebo inulin)
-
schopnost udržovat a přenášet energii vázanou v chemických vazbách, velice snadno se nesou krví, vstřebávají se z potravy, projdou stěnami do tkáňového moku
-
10 % z organických látek těla
-
vznik: fotosyntézou 6CO2+ 12H2O + E → C6H12O6+ 6O2+ H2O
jednoduché cukry = monosacharidy
aldosy, ketosy
triosy (3 uhlíky: C-C-C)
pentosy ( 5 uhlíků ve tvaru pětiúhelníku)- ribosa, deoxyribosa
hexosy (6 uhlíků: C-C-C-C-C-C) rozdíly v polaritě (pravotočivé, levotočivé)
- glukosa = hroznový cukr
- fruktosa = ovocný cukr
- galaktosa – součástí krve, glykoproteinů, hemicelulos a rostlinných slizů
složené cukry = oligosacharidy
disacharidy (2 monosacharidy)
- sacharosa = třtinový (řepný) cukr
- maltosa = sladový cukr
- laktosa = mléčný cukr, savčí, mateřské mléko
polysacharidy (mnoho monosacharidů)
zásobní - rostlinný škrob
amylopektin – ve vodě nerozpustný, rozvětvený
amylosa – ve vodě rozpustná, šroubovice, jod –modré zbarvení
- glykogen – živočišný
zpevňovací, zásobní - celulosa – stěny rostlinných buněk
- chitin – živočichové, v buněčných stěnách hub, tvoří exoskelet krabů a hmyzu
c) TUKY = LIPIDY
estery vyšších karboxylových (mastných) kyseliny (organické kyseliny s 12 až 24 uhlíky) a alkoholu (např glycerolu)
kapalné nebo pevné látky
většinou nerozpustné ve vodě (=> tepelný izolátor, ochrana proti vodě)
zásobárna energie (oproti cukrům obrovské množství energie),
rozpouštědla, stavební látky
2 % z organických látek těla
Jednoduché
neutrální tuky – estery mastných kyselin (olejová, stearová, palmitová) a alkoholu glycerolu (glyceridy)
vosky – slouží k promaštění srsti, odpuzení vody (např. lanolin – srst ovcí), ochranný povlak listů