Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




28. Aplikace genetiky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (41,79 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

litrech moštu stolní do 11°, jakostní 15° vyšší = přívlastková (kabinet 19°, pozdní sběr 21°, výběr z hroznů 24°, výběr z bobulí 27°) zvyšování obsahu cukrů: ledové víno (sklízeno v mrazu – 7°C), slámové víno (vysychá v průvanu), botrytické víno (infikované plísní Botrychis cinerea) – jeho bobule = cibéba podle toho, kolik sacharidů zbude po konci kvašení ve vínu, se dělí na suchá (4g/l), polosuchá (4 – 12 g/l), polosladká (12 – 45 g/l) a sladká(víc jak 45 g/l) vermut – kvasí s bylinkami (hořec, skořice…) šumivá vína – sekty, nechávají se druhotně kvasit v lahvích (šampaňské), nebo v tancích perlivá vína – vína sycená oxidem uhličitým medovina – medový roztok kvašený vinnými kvasinkami Destiláty kvasinky bez přístupu kyslíku zkvašují sacharidy rostlinného původu, přežijí do koncentrace 8 % etanolu, pak se jím samy otráví (vyšlechtěné odrůdy kvasinek přežijí i koncentraci 17%) – podíl alkoholu se zvyšuje destilací ovocné: slivovice (staření v sudech či kamenině) kalvádos (jablkovice, z Francie), Cider (ze Španělska) meruňkovice, hruškovice, třešňovice z vína: brandy (libovolná vinná pálenka, např. Metaxa) koňak (Francie, na jeden litr pravého cognacu je třeba 9 litrů vína) obilné: whisky (z ječmene) Bourbon-whisky (z kukuřice vodka (z psenice) žitná = režná saké (z rýže) ostatní: rum (z cukrové třtiny) tequilla (z agáve, pije se i nedestilovaná jako tzv. pulque arak (z palmového vína, palma lontar vějířovitý) gin = borovička (líh s jalovčinkami) hořké a bylinné likéry (fernet, becherovka, praděd) absint (líh a pelyněk) tuzemák (líh a rumová tresť) Výroba octu bakterie Acetobacter aceti víno, ovocná vína kvasí na ocet (jablečný, vinný…) ethanol na kyselinu octovou průmyslově se vyrábí v ocelových, měděných tancích, dřív v ocetnicích s bukovými hoblinami (bakterie) 12% roztok se ředí na 8% a barví kulérem Výroba škrobu namletí brambor na třenku (jemnou kaši) filtrace na zdrtky (krmivo) a škrobové mléko (usazování, čištění, sušení) obchodní název Solamyl (solanum = lilek, amyl = škrob) Výroba cukru sacharóza z řepy v cukrovarech – řepné řízky se drtí→pevná siláž a difúzní šťáva bohatá na sacharózu čiření vápenným mlékem, nadbytek Ca2+ se vysráží oxidem uhličitým odpařováním vody se získá těžká šťáva vaření těžké šťávy – krystaly (surový cukr – nahnědlý od zbytků melasy) a melasa rafinace – rozpouštění adsorpce barviv na aktivní uhlí a ionexy, opětovná krystalizace Výroba droždí kvasinky spolu s melasovým substrátem pouze lisovány do kostiček Výroba kyseliny citronové na melase roste plíseň kropidlák černý (Aspergillus niger) s poruchou zpětnovazebné regulace produkce citrátu napěstované mycelium se pak pere a čistí, aby z něj zbyla jen samotná kyselina dochucovadlo do marmelád, antioxidant

Témata, do kterých materiál patří