3. Nebuněčné a prokaryotní organismy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Fáze virové infekce
virion přilne na povrch buňky (host. buňka musí mít na povrchu specifické receptory je citlivá na virus)
celý virion (u bakteriofágů pouze NK) proniká do hostitelské buňky
podle genetické informace viru dojde k rozpadu chromozomů hostitelské buňky enzymy začíná se replikovat, kolem kys. se tvoří obal, uvnitř se poskládá virová částice z buňky se mohou dostat prasknutím host. buňky
virová DNA se včlení do chromozomu hostitelské buňky, stane se jeho součástí
při vhodných podmínkách může dojít k nekontrolovatelnému množení a nádorovému bujení
Formy virové infekce
vir pronikne do buňky a přetrvává v ní, aniž by se množil stadium persistence
vir se množí pomalu, buňka jím není omezená latentní ifekce
virový genom se začlení do geonomu buňky virogenie a změní ho ..> transformace
virus se množí překotně, rozleptá cyt. membránu a napadá další buňky, vzniká nekrotické ložisko lavinové šíření choroby, vir se může dostat do krevního oběhu a je roznesen po celém těle
Říše: Prvobuněční (Protocellulata)
Oddělení: Bakterie (Bacteria)
jednobuněčné prokaryotní organismy (0,3 – 2µm), všudypřítomné
významní dekompozitoři – odbourávají odpadní produkty a mrtvá těla organismů
na povrchu mají často slizovité pouzdro někdy bičíky sloužící k pohybu nebo fimbrie
bakterie střevní mikroflóry pomáhají vstřebávat živiny a vitaminy z potravy nebo u býložravců pomáhají rozkládat buničinu
některé druhy využívané v průmyslu (klasická kvasná výroba sýrů, octa, kys. zelí,...), při výrobě různých látek (kys. octové, citronové, antibiotik, aminokyselin,…), fermentace – výroba čaje, tabáku,…
některé patogenní, napadají a rozrušují tkáně, vylučují toxiny
do organismu vnikají trávicí, dýchací soustavou, ranami v kůži nebo pohl. stykem
léčíme je antibiotiky
některé mají i schopnost fotosyntézy
v nepříznivých podmínkách vytvářejí endospory = zahuštěná protoplazma, která přežije až 100oC, extrémní hodnoty pH, zbývající část odumře a v příznivých podmínkách nastává obnovení (hlavně u tyčinkových bakterií)
některé mohou oxidovat uhlovodíky odstraňují důsledky ropných havárií
geneticky upravené bakterie se využívají při výrobě např. inzulinu
rozmnožují se většinou příčným dělením – chromosom se zdvojí, buňka se protáhne, obě molekuly DNA k opačným pólům buňky, uprostřed se vytvoří přehrádka a buňka se rozdělí (mohou zůstat i spojené a vytvářet charakteristická uskupení); pohlavní rozmnožování (2 jedinci si vymění část molekul DNA)
Rozdělení bakterií podle tvaru
koky – kulovité bakterie, jednoduché
diplokoky (dvojice koků)
streptokoky (řetízkově uspořádané)
tetrakoky (čtveřice)
stafylokoky (hroznovitě uspořádané)