Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Sacharidy v živých soustavách

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (164 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

SACHAROSA = ŘEPNÝ, TŘTINOVÝ CUKR

α – D – glukopyranosa + β – D – fruktofuranosa

vazba mezi jednotkami: α, β (1→ 2) glykosidická

Neredukující disacharid, není zachována poloacetalová hydroxylová skupina žádné stavební jednotky.

V kyselém prostředí hydrolyzuje, což je spojeno se změnou optické otáčivosti → invertní cukr. Významné sladidlo, pomocná látka při výrobě léčiv, při teplotě 160 – 200 °C = potravinářský karamel (k barvení limonád, lihovin, octa…).

Zpracování řepy na sacharózu: Řepa cukrovka se očistí, nařeže na řízky a extrahuje v horké vodě, číří vápeným mlékem (odstranění aminokyselin a bílkovin). Poté saturuje a filtrací se získá lehká šťáva, která se zahustí. Jejím odpařením vzniká těžká šťáva (61 %). Opakovanou krystalizací se získá až 90 % sacharózy, tekutý zbytek je melasa. Surová sacharóza je hnědý cukr, přečištěna, rafinovaná je cukr bílý.

MALTÓZA = SLADOVÝ CUKR

α – D – glukopyranosa + α – D – glukopyranosa

Vazba mezi jednotkami: α (1→ 4) glykosidická, je redukující, má zachován jeden poloacetalový hydroxyl. V ječmenném sladu – pro výrobu piva a výrobu cukrovinek.

LAKTÓZA = MLÉČNÝ CUKR

β – D –galaktopyranosa + α – D – glukopyranosa

Vazba mezi jednotkami: β (1→ 4) glykosidická, jedná se o redukující disacharid - zachován jeden poloacetalový hydroxyl. Vyskytuje se v mléce savců. V kravském mléce je její obsah 45%. Používá se mj. na výrobu některých potravinářských oligosacharidů a alditolů, jako pomocná farmaceutická látka.

při výrobě zakysaných mléčných výrobků kvasí laktóza činností bakterií mléčného kvašení (Lactobacillus, Lactococcus) na mléčnou kyselinu.

laktózová intolerance - nesnášenlivost mléka spojená s trávícími obtížemi.

Galaktozémie - autozomální, monogenní, recesivní genetická choroba - neschopnost odbourávat galaktózu.

CELLOBIÓZA

β – D –glukopyranosa + β – D –glukopyranosa

Vazba mezi jednotkami: β (1→ 4) glykosidická, jde o redukující disacharid. Je součástí celulózy.

POLYSACHARIDY

Polysacharidy jsou přírodní makromolekulární látky. V přírodě je známo asi kolem 300 polysacharidů. Nemají sladkou chuť, neřadí se mezi cukry, jsou rostlinného i živočišného původu.

Mají tři základní funkce:

  • Zásobní – škrob, glykogen, inulin, pektiny.

  • Stavební – celulosa, chitin.

  • Se speciální funkcí – rostlinné slizy, heparin, klovatiny.

Štěpením molekul polysacharidů vznikají oligosacharidy, které se mohou štěpit až na monosacharidy. Štěpení probíhá podporou enzymů – trávicích enzymů = amyláz (př. ptyalin, pankreatické a střevní amylázy).

Polysacharidy jsou složeny z více než 10 monosacharidových jednotek = monomerů, které jsou spojeny glykosidickými vazbami (nejčastěji 1 – 4).

Polysacharidické řetězce

Mívají lineární nebo větvené řetězce, molekuly mohou být zpevněny vodíkovými můstky. Jejich počet ovlivňuje částečnou rozpustnost polysacharidů ve vodě.

Témata, do kterých materiál patří