Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




TRÁVÍCÍ SOUSTAVA

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (989.15 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Onemocnění tkání, které obklopují zub a zpevňují ho. V počáteční fázi dochází k zánětu dásní – gingitivitě.

  • Záněty dásní i paradontopatii provází krvácení z dásní, následuje bolestivost a viklavost, předčasná ztráta zubů

  • Prevencí je důkladná hygiena

Slinné žlázy

  • Velké slinné žlázy jsou párové

  • Jsou to:

    • 1. Příušní žlázy – glandulae parotis

    • 2. Podčelistní žlázy - glandulae submandibularis

    • 3. Podjazykové žlázy - glandulae sublingualis

  • Kromě velkých existují i drobné – buccales, palatinae, labiales.

  • Produkce slin – ty obsahují 99% vody, zbytek tvoří soli a bílkoviny (např. enzym amyláza), štěpí glykosidickou vazbu (slinná amyláza = enzym ptyalin*)

  • Součástí slin je také mucin – látka, která tvoří v trávicím traktu hlen (chemicky glykoprotein)

  • *Pojem ptyalin odpovídá slinné amyláze

  • Vylučování slin - salivace

  • je reflexní proces (na přítomnost potravy v dutině ústní).

  • Vylučování slin může způsobit podmíněný reflex (na zrakové vjemy – myslíme na dort, gulášek apod., nebo čichové receptory – vůně, nebo sluchové – zvuk talířů, lžiček apod.)

Pohyb potravy

  • Žvýkáním za pomocí zubů je potrava rozmělněna a smísena se slinami – vzniká sousto.

  • Polknutím je sousto dopraveno do hltanu (pharynx). Polknutím je sousto posunuto do zadní části ústní dutiny. Nastává reflexní část procesu polykání, kdy jsou podrážděny smyslové receptory v hltanu (řídící centrum v prodloužené míše – pro polykání)

  • Hrtan se zvedne, hrtanová příklopka (epiglottis) zabrání vstupu potravy do hrtanu. Zastaví se dýchání a potrava vstoupí z hltanu do jícnu.

  • Z jícnu peristaltickými pohyby *do žaludku.

  • *tlaková vlna je tak silná, že umožňuje transport sousta jícnem i v poloze těla hlavou dolů.

Jícen - oesophagus

  • Trubice dlouhá 23-28 cm. Spojuje hltan a žaludek. Stěnu jícnu tvoří svalovina. V první třetině příčně pruhovaná, dál směrem k žaludku hladká.

Žaludek – ventriculus, gaster, stomachos (řec.)

  • Přijatá strava je přeměněna v tráveninu, poté přesun do duodena (první části tenkého střeva).

  • Žaludek zvládne objem potravy – 2-3 litry, výjimečně až 5 l.

  • Potrava v žaludku začne být zpracována pohyby žaludečních stěn – obsah se hněte a promíchává se žaludeční šťávou → vznik tráveniny (chymu)

  • Jak dlouho zůstane v žaludku potrava?

    • Sacharidy – 2 hodiny

    • Bílkoviny – 4 hodiny

    • Tuky – 6 hodin

  • Žaludeční enzymy

    • Enzym pepsin – je hlavním žaludečním enzymem, jedná se o proteázu – štěpí proteiny na kratší řetězce, polypeptidy či peptidy

    • Enzym je vylučován ve formě neaktivního pepsinogenu, který se díky kyselému prostředí (přítomnost HCl) štěpí na aktivní pepsin.

    • Pepsin je aktivní pouze v kyselém prostředí žaludku, ve dvanáctníku je inaktivován – přítomnost alkalických pankreatických šťáv

Témata, do kterých materiál patří