22. Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
racemát = opticky neaktivní látka, ekvimolární směs levotočivosti a pravotočivosti
Anomery (určujeme u Haworthových vzorců)
určují se podle pozice poloacetalového/poloketalového -OH
α-anomer: pozice -OH skupiny na 1. C je v jiné rovině než -OH na posledním C
β-anomer: pozice -OH skupiny na 1. C je ve stejné rovině než -OH na posledním C
Reakce monosacharidů
Redukce aldos: vznikají alditoly
Oxidace aldos: vznikají aldonové kyseliny
Reakce volné poloacetalové skupiny s alkoholy: vznikají glykosidy (acetaly monosacharidů)
molekuly se spojují glykosidickou vazbou (-O-) a uvolňuje se voda
Esterifikace (reakce hydroxylové skupiny s kyselinami): vznikají estery
nejvýznamnější jsou estery s kyselinou fosforečnou tzv. fosforečné estery
Kvašení: významná reakce způsobena mikroorganismy
Alkoholové kvašení
monosacharidy jsou přeměněny mikroorganismy na ethanol a oxid uhličitý
C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Př. Kolik gramů ethanolu vznikne kvašením 1 kg glukosy?
M(C6H12O6) = 180 g/mol
M(CH3CH2OH) = 46 g/mol
1000/180= 5,55
2*46*5,55= 510 g
Mléčné kvašení
monosacharidy jsou přeměněny mikroorganismy na kyselinu mléčnou
Zástupci monosacharidů
Aldotriosa: glyceraldehyd (nejjednodušší aldosa)
Aldopentosa: ribosa + deoxyribosa
Aldohexosa: glukosa + manosa + galaktosa
Ketotriosa: dihydroxyaceton (nejjednodušší ketosa)
Ketohexosa: fruktosa
Zástupci
D-ribosa + 2-deoxy-D-ribosa
aldopentosa
součástí nukleových kyselin
D-glukosa (hroznový cukr)
aldohexosa
základní součást mnoho oligosacharidů
v ovoci, medu (50 %), krvi
D-galaktosa
aldohexosa
stavební jednotka laktosy
D-fruktosa (ovocný cukr)
ketohexosa
stavební jednotka sacharosy
v ovoci, medu (50 %)
Oligosacharidy
Oligosacharidy: sacharidy, které obsahují 2-10 monosacharidových jednotek
monosacharidy jsou spojeny glykosidickou vazbou -O-
podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme (disacharidy, tri, tetra...)
Disacharidy
nejběžnější oligosacharidy
vznikají spojením 2 monosacharidů, které mohou být vázány dvojím způdobem
glykosidická vazba: vzniká spojením poloacetalového hydroxylu 1. molekuly a hydroxylu 2. molekuly
odštěpuje se H2O
neredukující disacharid: spojení 2 poloacetalových hydroxylů
redukující disacharid: spojení poloacetalového hydroxylu a hydroxylu 2. molekuly
Vlastnosti
bezbarvé krystalické látky
dobře rozpustné ve vodě na sladké roztoky
jsou součástí potravin
Zástupci:
Sacharosa (řepný/třtinový cukr)
Vzniká spojením D-glukosa + D-fruktosa
bezbarvá, ve vodě rozpustná látka
neredukující disacharid
kyselou hydrolýzou vzniká směs fruktózy a glukózy = invertní cukr, sladší sirup, „umělý med“
využití: potravinářské sladilo
Laktosa (mléčný cukr) Maltosa (sladový cukr)
Vzniká spojením D-glukosa + fruktosa Vzniká spojením D-glukosa + D-galaktosa
redukující disacharid redukující disacharid
přítomna v mléce savců vzniká hydrolýzou škrobu