Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




22. Sacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.21 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • racemát = opticky neaktivní látka, ekvimolární směs levotočivosti a pravotočivosti

  • Anomery (určujeme u Haworthových vzorců)

    • určují se podle pozice poloacetalového/poloketalového -OH

      • α-anomer: pozice -OH skupiny na 1. C je v jiné rovině než -OH na posledním C

      • β-anomer: pozice -OH skupiny na 1. C je ve stejné rovině než -OH na posledním C

    Reakce monosacharidů
    1. Redukce aldos: vznikají alditoly

    2. Oxidace aldos: vznikají aldonové kyseliny

    1. Reakce volné poloacetalové skupiny s alkoholy: vznikají glykosidy (acetaly monosacharidů)

      • molekuly se spojují glykosidickou vazbou (-O-) a uvolňuje se voda

    1. Esterifikace (reakce hydroxylové skupiny s kyselinami): vznikají estery

      • nejvýznamnější jsou estery s kyselinou fosforečnou tzv. fosforečné estery

    1. Kvašení: významná reakce způsobena mikroorganismy

      • Alkoholové kvašení

        • monosacharidy jsou přeměněny mikroorganismy na ethanol a oxid uhličitý

        • C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2

        • Př. Kolik gramů ethanolu vznikne kvašením 1 kg glukosy?

          • M(C6H12O6) = 180 g/mol

          • M(CH3CH2OH) = 46 g/mol

          • 1000/180= 5,55

          • 2*46*5,55= 510 g

      • Mléčné kvašení

        • monosacharidy jsou přeměněny mikroorganismy na kyselinu mléčnou

    Zástupci monosacharidů
    • Aldotriosa: glyceraldehyd (nejjednodušší aldosa)

    • Aldopentosa: ribosa + deoxyribosa

    • Aldohexosa: glukosa + manosa + galaktosa

    • Ketotriosa: dihydroxyaceton (nejjednodušší ketosa)

    • Ketohexosa: fruktosa

    Zástupci

    • D-ribosa + 2-deoxy-D-ribosa

      • aldopentosa

      • součástí nukleových kyselin

    • D-glukosa (hroznový cukr)

      • aldohexosa

      • základní součást mnoho oligosacharidů

      • v ovoci, medu (50 %), krvi

    • D-galaktosa

      • aldohexosa

      • stavební jednotka laktosy

    • D-fruktosa (ovocný cukr)

      • ketohexosa

      • stavební jednotka sacharosy

      • v ovoci, medu (50 %)

    Oligosacharidy

    Oligosacharidy: sacharidy, které obsahují 2-10 monosacharidových jednotek

    • monosacharidy jsou spojeny glykosidickou vazbou -O-

    • podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme (disacharidy, tri, tetra...)

    Disacharidy
    • nejběžnější oligosacharidy

    • vznikají spojením 2 monosacharidů, které mohou být vázány dvojím způdobem

    glykosidická vazba: vzniká spojením poloacetalového hydroxylu 1. molekuly a hydroxylu 2. molekuly

    • odštěpuje se H2O

    • neredukující disacharid: spojení 2 poloacetalových hydroxylů

    • redukující disacharid: spojení poloacetalového hydroxylu a hydroxylu 2. molekuly

    Vlastnosti

    • bezbarvé krystalické látky

    • dobře rozpustné ve vodě na sladké roztoky

    • jsou součástí potravin

    Zástupci:

    Sacharosa (řepný/třtinový cukr)

    • Vzniká spojením D-glukosa + D-fruktosa

    • bezbarvá, ve vodě rozpustná látka

    • neredukující disacharid

    • kyselou hydrolýzou vzniká směs fruktózy a glukózy = invertní cukr, sladší sirup, „umělý med“

    • využití: potravinářské sladilo

    Laktosa (mléčný cukr) Maltosa (sladový cukr)

    • Vzniká spojením D-glukosa + fruktosa Vzniká spojením D-glukosa + D-galaktosa

    • redukující disacharid redukující disacharid

    • přítomna v mléce savců vzniká hydrolýzou škrobu

    Témata, do kterých materiál patří