Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




22. Sacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (3.04 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- aldehydová skupina na 1. uhlíku atomu nebo ketonová skupina na 2. uhlíku se aduje na sekundární hydroxylovou skupinu předposledního uhlíku a vzniká vnitřní poloacetal s pěti/šestičlenným kruhem

HAWORTHOVY VZORCE

- použití pro znázornění cyklických forem sacharidů, které označujeme podle podobnosti s heterocykly (tzn. tetrahydrofuranem a tetrahydropyranem)

Dělení podle cyklu:

  • Furanózy – pětičlenný cyklus

  • Pyranózy – šestičlenný cyklus

- vznikem cyklické formy se původní uhlíkový atom nesoucí karbonylovou skupinu mění chirální a nese tzv. poloacetalový hydroxyl

Pravidla psaní vzorců:

  1. pyranózy mají kyslíkový atom umístěný vpravo nahoře a furanózy nahoře

  2. vpravo od kyslíku je u aldóz C1 a u ketóz C2

  3. uhlíky jsou uspořádány podle stoupajících pořadových čísel ve směru hodinových ručiček

α-anomery
↑L ↓D
β-anomery
↑D ↓L
  1. všechny substituenty umístěné v Tollensových vzorcích vpravo píšeme u Haworthových vzorců dolů (umístěné vlevo a poté nahoru)

  2. Každý D- a L-enantiomer může mít ještě dva izomery (=anomery) podle orientace poloacetalového hydroxylu (PH):

  • α-anomery - u D-monosacharidů je PH navázán dolů, u L-m. nahoru

  • β-anomery - u D-monos. Je PH navázán nahoru, u L-m. dolů

Vlastnosti

- bezbarvé, krystalické látky, dobře rozpustné ve vodě za vzniku sladkých roztoků

- zahříváním karamelizace

- jejich roztoky stáčejí rovinu polarizovaného světla

- chemické vlastnosti jsou dány přítomností hydroxylové a karbonylové skupiny

Monosacharidy si do určité míry zachovávají vlastnosti karbonylových sloučenin – proto redukují Fehlingovo nebo Tollensovo činidlo (samy se oxidují) řadíme je mezi redukující cukry

Mutarotace = změna optické rotace při rozpouštění

Reakce

NA ALDEHYDOVÉ SKUPINĚ

  • Redukce alditoly

  • Oxidace aldonové kyseliny

REDUKCE

Alditoly – acyklické cukerné alkoholy – nejznámější D-glucitol (sorbit) sladidlo pro diabetiky

OXIDACE

Aldonové (cukerné) kyseliny – ketózy této oxidaci nepodléhají

- při silné oxidaci vznikají aldarové kyseliny

NA HYDROXLOVÉ SKUPINĚ

  • Esterifikace fosforečné estery monosacharidů

  • Poloacetalová skupina glykosidy

  • Ethanolové kvašení ethanol, CO2

ESTERIFIKACE

- reakce s kyselinami

- vznikají estery, biologicky nejvýznamnější jsou fosforečné estery monosacharidů

V této formě se monosacharidy účastní metabolických pochodů v organismu

− Přednostně se esterifikuje poloacetalový a primární hydroxyl (u glokosy na uhlíku č. 1 a č. 6)

POLOACETALOVÁ SKUPINA

- reakcí volné poloacetalové skupiny a alkoholy vznikají glykosidy

Glykosidy – acetaly monosacharidů

- uvolňuje se voda a reagující molekuly se spojí glykosidovou vazbou mohou tak reagovat i s hydroxylovou skupinou další molekuly monosacharidu za vzniku oligosacharidů

Obdobně reagují MS s dusíkatými bázemi za vzniku dusíkatých glykosidů obsahujících N-glykosidovou vazbu – vznik nukleosidů

Témata, do kterých materiál patří