22. Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- aldehydová skupina na 1. uhlíku atomu nebo ketonová skupina na 2. uhlíku se aduje na sekundární hydroxylovou skupinu předposledního uhlíku a vzniká vnitřní poloacetal s pěti/šestičlenným kruhem
HAWORTHOVY VZORCE
- použití pro znázornění cyklických forem sacharidů, které označujeme podle podobnosti s heterocykly (tzn. tetrahydrofuranem a tetrahydropyranem)
Dělení podle cyklu:
Furanózy – pětičlenný cyklus
Pyranózy – šestičlenný cyklus
- vznikem cyklické formy se původní uhlíkový atom nesoucí karbonylovou skupinu mění chirální a nese tzv. poloacetalový hydroxyl
Pravidla psaní vzorců:
pyranózy mají kyslíkový atom umístěný vpravo nahoře a furanózy nahoře
vpravo od kyslíku je u aldóz C1 a u ketóz C2
uhlíky jsou uspořádány podle stoupajících pořadových čísel ve směru hodinových ručiček
α-anomery
↑L ↓D
β-anomery
↑D ↓L
všechny substituenty umístěné v Tollensových vzorcích vpravo píšeme u Haworthových vzorců dolů (umístěné vlevo a poté nahoru)
Každý D- a L-enantiomer může mít ještě dva izomery (=anomery) podle orientace poloacetalového hydroxylu (PH):
α-anomery - u D-monosacharidů je PH navázán dolů, u L-m. nahoru
β-anomery - u D-monos. Je PH navázán nahoru, u L-m. dolů
Vlastnosti
- bezbarvé, krystalické látky, dobře rozpustné ve vodě za vzniku sladkých roztoků
- zahříváním karamelizace
- jejich roztoky stáčejí rovinu polarizovaného světla
- chemické vlastnosti jsou dány přítomností hydroxylové a karbonylové skupiny
Monosacharidy si do určité míry zachovávají vlastnosti karbonylových sloučenin – proto redukují Fehlingovo nebo Tollensovo činidlo (samy se oxidují) řadíme je mezi redukující cukry
Mutarotace = změna optické rotace při rozpouštění
Reakce
NA ALDEHYDOVÉ SKUPINĚ
Redukce alditoly
Oxidace aldonové kyseliny
REDUKCE
Alditoly – acyklické cukerné alkoholy – nejznámější D-glucitol (sorbit) – sladidlo pro diabetiky
OXIDACE
Aldonové (cukerné) kyseliny – ketózy této oxidaci nepodléhají
- při silné oxidaci vznikají aldarové kyseliny
NA HYDROXLOVÉ SKUPINĚ
Esterifikace fosforečné estery monosacharidů
Poloacetalová skupina glykosidy
Ethanolové kvašení ethanol, CO2
ESTERIFIKACE
- reakce s kyselinami
- vznikají estery, biologicky nejvýznamnější jsou fosforečné estery monosacharidů
V této formě se monosacharidy účastní metabolických pochodů v organismu
− Přednostně se esterifikuje poloacetalový a primární hydroxyl (u glokosy na uhlíku č. 1 a č. 6)
POLOACETALOVÁ SKUPINA
- reakcí volné poloacetalové skupiny a alkoholy vznikají glykosidy
Glykosidy – acetaly monosacharidů
- uvolňuje se voda a reagující molekuly se spojí glykosidovou vazbou mohou tak reagovat i s hydroxylovou skupinou další molekuly monosacharidu za vzniku oligosacharidů
Obdobně reagují MS s dusíkatými bázemi za vzniku dusíkatých glykosidů obsahujících N-glykosidovou vazbu – vznik nukleosidů