22. Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
− Zahříváním vzniká karamel
Invertní cukr – vzniká kyselou hydrolýzou (inverzí) sacharosy, vzniká glukóza a fruktóza, používá se v potravinářství jako sladidlo (je sladší než normální cukr)
- Podstata medu
− Enzymová hydrolýza sacharosy probíhá v zažívacím ústrojí včel (na med)
- Rozpustná ve vodě
Laktosa
− Mléčný cukr
− Složení: D-galaktosa + D-glukosa, jsou spojeny vazbou β (1 → 4)
− Redukující disacharid
− Výskyt v mléce savců a mléčných výrobcích, je lehce stravitelný
Dává mléku nasládlou chuť
Při mléčném kvašení vznikne kysaný výrobek a laktóza je bakteriemi přeměněna na kyselinu mléčnou
− Vyskytuje se intolerance k laktose, kdy někteří lidé nemají v těle enzym laktasu, který laktosu štěpí
− Zkvašením → výroba jogurtů
POLYSACHARIDY
Charakteristika
− Polysacharidy (PS) jsou přírodní makromolekulární látky (biopolymery) (stovky až tisíce MS)
- Nejrozšířenější sacharidy
− Složené z velkého počtu monosacharidových jednotek spojených glykosidovou vazbou
− Polysacharidy složené pouze z D-glukosových jednotek nazýváme D-glukany (škrob, celulóza nebo glykogen)
- v přírodě slouží jako stavební a zásobní látky rostlin a živočichů, některé jsou biologicky aktivní
Druhy monosacharidových jednotek tvořících PS:
Homopolysacharidy – stejný typ
Heteropolysacharidy - různé typy
Struktura
Rozdělení polysacharidů podle struktury:
Lineární - tvořené lineárními řetězci MS jednotek - celulóza
Rozvětvené - tvořené navzájem propojenými kratšími lineárními řetězci - glykogen
Vlastnosti
- souvisejí se strukturou
- některé jsou rozpustné ve vodě, některé ne a některé bobtnají a tvoří viskózní roztoky
- nemají redukční vlastnosti – protože glykosidické vazby vznikají mezi poloacetalovými hydroxyly
- nemají sladkou chuť
Funkce:
Zásobní (rezervní) - škrob, glykogen, inulin
Stavební – celulóza, hemicelulosa, chitin
Přehled významných disacharidů
HOMOPOLYSACHARIDY
Škrob
− Bílá látka
− Základní jednotkou je α-D-glukopyranosa a jsou spojeny vazbami α (1 → 4) a α (1 → 6)
škrob → dextriny → maltosa → glukosa
− Základní polysacharid rostlin
− Vyskytuje se v bramborách, rýži, obilovinách, kukuřici…
− Hydrolýzou vznikají dextriny, poté maltosa a hydrolyzuje se na glukosu
− Různě dlouhé části škrobu v průmyslu jako lepidla
Skládá se ze dvou složek:
Amylosa (20%) – lineární řetězec, rozpustná ve vodě, pouze vazby α (1 → 4)
- uspořádána do šroubovice, jejíž dutina odpovídá molekule jodu, který s amylázou dává roztok modrého zbarvení = důkaz škrobu – Lugolův roztok (roztok I2 v KI)
Amylopektin (80%) – zesíťovaný, nerozpustný ve studené vodě, za horka částečně nabobtná
− Vazby α (1 → 4), α (1 → 6)
− Větvení je přibližně na každé 12. Molekule glukosy