Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




22. Sacharidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (3.04 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

ETHANOLOVÉ KVAŠENÍ

- MS podléhají přeměnám, které způsobují mikroorganismy (kvasinky)

- produktem je ethanol a ox. uhličitý

Přehled významných monosacharidů

D-ribosa

- Aldopentóza

− Součást molekuly RNA - ribonukleové kyseliny

− Jako 2-deoxy-D-ribosa se vyskytuje v DNA - deoxyribonukleové kyseliny

D-glukosa

- Aldohexóza, hroznový cukr

Pravotočivá (+45°)

- Rozpustná ve vodě

− V krvi, v medu (50%), v ovoci, součást sacharózy

- Rychlý zdroj energie pro organismus – při námaze se rychle vstřebává nitrožilní výživa

− V moči v patologických případech

- Součást mnoha oligo/polysacharidů

Glykémie udává množství glukosy v krvi, která se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,3-5,6 mmol.l-1

Použití: infúze, jako sladidlo, výroba ethanolu, flycerolu, k. citronové, vitamínu C

D-fruktosa

- Ketohexóza, ovocný cukr

Levotočivá (-90°), levulosa

− Dobře stravitelný pro diabetiky

− Nejsladší cukr, med (50%)

- Součást sacharózy

D-galaktosa

- Aldohexóza

- V mléce jako součást disacharidu laktosy

- Také v některých polysacharidech, glykoproteinech, glykolipidech

OLIGOSACHARIDY

Charakteristika

− Vznikají spojením dvou monosacharidů glykosidickou vazbou, vedlejší produkt je voda

Glykosidická vazba vzniká také reakcí hydroxylových skupin dvou MS

− Obsahují 2-10 MS jednotek

Rozdělení podle počtu jednotek:

  • Disacharidy, trisacharidy, tetrasacharidy

− Disacharidy jsou nejdůležitější

− Souhrnný vzorec disacharidu složeného ze dvou hexos je C12H22O11

− Nejznámější – maltosa, sacharosa, laktosa

Struktura

MS jednotky mohou být vázány dvojím způsobem:

  • Redukující sacharid - poloacetalový hydroxyl jedné molekuly MS se spojí s některým hydroxylem (jiným že poloacetalovým) jiné molekuly

  • Neredukující sacharid – PH jedné molekuly MS se spojí s poloacetalovým hydroxylem jiné molekuly MS

- redukční vlastnosti mají ty disacharidy, které obsahují alespoň jeden volný poloacetalový hydroxyl

- redukující oligosacharidy (na rozdíl od neredukujících) redukují Fehlingovo a Tollensovo činidlo (samy se oxidují)

Vlastnosti

- bezbarvé, krystalické látky

- dobře rozpustné ve vodě na sladké roztoky

- jsou součástí potravin

- disacharidy přijímané v potravě jsou ve střevě nejdříve rozštěpeny na MS, které jsou vstřebávány

Přehled významných disacharidů

Maltosa

Sladový cukr

− Složení: D-glukosa + D-glukosa jsou spojeny vazbou α (1 → 4)

− Obsahuje volný poloacetalový hydroxyl → redukující sacharid (schopen se oxidovat a redukuje jiný)

- Vzniká hydrolýzou škrobu

Sacharosa

Řepný, třtinový cukr – nejrozšířenější typ cukru

− Složení: D-glukosa + D-fruktosa spojeny glykosidickou vazbou α,β (1 → 2)

Neredukující sacharid → nemá volný poloacetalový hydroxyl → neredukuje Fehlingovo ani Tollensovo činidlo

− Bílá krystalická látka

Témata, do kterých materiál patří