22. Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
ETHANOLOVÉ KVAŠENÍ
- MS podléhají přeměnám, které způsobují mikroorganismy (kvasinky)
- produktem je ethanol a ox. uhličitý
Přehled významných monosacharidů
D-ribosa
- Aldopentóza
− Součást molekuly RNA - ribonukleové kyseliny
− Jako 2-deoxy-D-ribosa se vyskytuje v DNA - deoxyribonukleové kyseliny
D-glukosa
- Aldohexóza, hroznový cukr
− Pravotočivá (+45°)
- Rozpustná ve vodě
− V krvi, v medu (50%), v ovoci, součást sacharózy
- Rychlý zdroj energie pro organismus – při námaze se rychle vstřebává nitrožilní výživa
− V moči v patologických případech
- Součást mnoha oligo/polysacharidů
Glykémie udává množství glukosy v krvi, která se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,3-5,6 mmol.l-1
Použití: infúze, jako sladidlo, výroba ethanolu, flycerolu, k. citronové, vitamínu C
D-fruktosa
- Ketohexóza, ovocný cukr
− Levotočivá (-90°), levulosa
− Dobře stravitelný pro diabetiky
− Nejsladší cukr, med (50%)
- Součást sacharózy
D-galaktosa
- Aldohexóza
- V mléce jako součást disacharidu laktosy
- Také v některých polysacharidech, glykoproteinech, glykolipidech
OLIGOSACHARIDY
Charakteristika
− Vznikají spojením dvou monosacharidů glykosidickou vazbou, vedlejší produkt je voda
Glykosidická vazba vzniká také reakcí hydroxylových skupin dvou MS
− Obsahují 2-10 MS jednotek
Rozdělení podle počtu jednotek:
Disacharidy, trisacharidy, tetrasacharidy
− Disacharidy jsou nejdůležitější
− Souhrnný vzorec disacharidu složeného ze dvou hexos je C12H22O11
− Nejznámější – maltosa, sacharosa, laktosa
Struktura
MS jednotky mohou být vázány dvojím způsobem:
Redukující sacharid - poloacetalový hydroxyl jedné molekuly MS se spojí s některým hydroxylem (jiným že poloacetalovým) jiné molekuly
Neredukující sacharid – PH jedné molekuly MS se spojí s poloacetalovým hydroxylem jiné molekuly MS
- redukční vlastnosti mají ty disacharidy, které obsahují alespoň jeden volný poloacetalový hydroxyl
- redukující oligosacharidy (na rozdíl od neredukujících) redukují Fehlingovo a Tollensovo činidlo (samy se oxidují)
Vlastnosti
- bezbarvé, krystalické látky
- dobře rozpustné ve vodě na sladké roztoky
- jsou součástí potravin
- disacharidy přijímané v potravě jsou ve střevě nejdříve rozštěpeny na MS, které jsou vstřebávány
Přehled významných disacharidů
Maltosa
− Sladový cukr
− Složení: D-glukosa + D-glukosa jsou spojeny vazbou α (1 → 4)
− Obsahuje volný poloacetalový hydroxyl → redukující sacharid (schopen se oxidovat a redukuje jiný)
- Vzniká hydrolýzou škrobu
Sacharosa
− Řepný, třtinový cukr – nejrozšířenější typ cukru
− Složení: D-glukosa + D-fruktosa spojeny glykosidickou vazbou α,β (1 → 2)
− Neredukující sacharid → nemá volný poloacetalový hydroxyl → neredukuje Fehlingovo ani Tollensovo činidlo
− Bílá krystalická látka