ALKOHOLY, FENOLY, KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
1
10. ALKOHOLY, FENOLY, KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
− HYDROXYSLOUČENINY:
o Obsahují hydroxylovou skupinu -OH (hydroxysloučeniny)
o Rozdělují se na:
▪ Alkoholy (alifatické)
▪ Fenoly (aromatické)
− ALKOHOLY:
o Hydroxylová skupina vázána na atomu C, který není součástí aromatického
cyklu
− Názvosloví:
1. Systematické – uhlovodík + -ol
2. Radikálové – uhlovodíkový zbytek + alkohol
3. Triviální – glycerol
o Hydroxyskupina má přednost před uhlovodíkovými zbytky, násobnými
vazbami, atomy halogenů, nitroskupinou i aminoskupinou
− Rozdělení:
a) Podle typu uhlíkového atomu, na němž je vázaná -OH skupina
▪ Primární (butan-1-ol)
▪ Sekundární (butan-2-ol)
▪ Terciární (2-methylpropan-2-ol)
b) Podle počtu -OH skupin
▪ Jednosytné (ethanol)
▪ Dvojsytné (ethylenglykol)
▪ Trojsytné (glycerol)
− Příprava:
1. Hydratace alkenů (adice na dvojnou vazbu – Markovnikovo pravidlo)
2. Hydrolýza halogenderivátů (substituce funkční skupiny)
3. Redukce karbonylových sloučenin = aldehydy, ketony (hydrogenace)
4. Biosyntéza (kvašení = fermentace cukrů)
− Fyzikální vlastnosti:
o Nejnižší alkoholy jsou kapaliny s narkotickými účinky
o Od C4 mají nepříjemnou vůni
o Vyšší alkoholy jsou viskózní kapaliny nebo krystalické látky (od C13)
o Methanol, ethanol, propanol se neomezeně mísí s vodou (vodíkové můstky)
o Vyšší alkoholy jsou omezeně rozpustné ve vodě a dobře rozpustné
v organických rozpouštědlech
o Teploty varu a tání jsou v porovnání s uhlovodíky vyšší – tvorba vodíkových
vazeb
o S narůstajícím počtem -OH skupin roste i teplota tání a varu
o Vodíkové vazby → příčina dobré rozpustnosti ve vodě
o Vícesytné mají sladkou chuť
2
− Chemické vlastnosti:
o Vazba O-H je polárnější než vazba C-O, způsobuje mírně kyselý charakter
alkoholů (jsou schopné odštěpovat proton H+)
o Záporný indukční efekt -I → vyšší hodnota elektronegativity atomu O oproti
její hodnotě v případě atomu C uhlovodíkového řetězce
o Volné elektronové páry atomu O hydroxyskupiny naopak kladný mezomerní
efekt +M → terciární alkoholy silnější kyseliny než primární a fenoly silnějšími
kyselinami než alkoholy
1. Tvorba solí – alkoholáty (reakcí s kovem, v případě reakce s hydroxidem je
třeba odstraňovat vznikající vodu – posun rovnováhy zpět k produktům)
a) Krystalické, ve vodě dobře rozpustné sloučeniny
b) Redukční činidla a dělení alkoholů od ostatních organických
rozpouštědel
2. Oxidace (oxidační činidla – KMnO4, K2Cr2O7, O3, …)
a) Primární alkoholy
Alkohol → aldehyd → karboxylová kyselina
b) Sekundární alkoholy
Produktem je keton
c) Terciární alkoholy
Vůči vnějším oxidačním činidlům odolné
3. Eliminace
a) Dehydratace uvnitř molekuly (Zajcevovo pravidlo – vodík se odštěpuje
z atomu s nejmenším počtem vodíků)
