FUNKČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN, ESTERY, LIPIDY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
− Amidy:
o Nejčastěji chlorid/anhydrid karboxylové kyseliny + NH3
o Dělení (podobně jako aminy):
Primární
Sekundární
Terciární
o Názvosloví:
1. Systematické Uhlovodík + Amid
2. Radikálové Acyl + Amid
3. Opisné Amid + 2. pád KK
HCONH2
methanamid
x
formamid
x
amid kys. mravenčí
o Příprava z ostatních funkčních derivátů + NH3, dehydratací amonných solí KK,
hydratací nitrilů
− Chemické vlastnosti:
o Hydrolýza – vzniká KK + NH3
o Redukce – vzniká amin + voda
o Dehydratace – vzniká nitril
− DERIVÁTY KYSELINY UHLIČITÉ H2CO3
o Nepatří mezi funkční deriváty
o Náhradou -OH skupin se odvozují stabilnější deriváty
− Zástupci:
o Fosgen (dichlorid kyseliny uhličité) COCl2
▪ Výroba reakcí CO a chloru: CO + Cl2 → COCl2
▪ Prudce jedovatý plyn, velmi reaktivní
▪ K výrobě barviv, léčiv, plastů (polyuretany PUR)
▪ Za 1. světové války zneužit jako bojový plyn
o Močovina (diamid kyseliny uhličité) CH4N2O
▪ Bezbarvá krystalická látka rozpustná ve vodě
▪ Produktem metabolismu dusíkatých látek
▪ Z těla vylučujeme rozpuštěnou v moči
▪ Výroba syntézou amoniaku a CO2:
2NH3 + CO2 → NH2 – CO – NH2 + H2O
Dusíkaté hnojivo, výroba plastů (aminoplasty)
4
− LIPIDY:
o Nízkomolekulární látky – deriváty vyšších mastných kyselin a alifatických nebo
cyklických hydroxysloučeniny, resp. Aminosloučenin
o Rostlinného i živočišného původu
o Nepolární (hydrofobní, lipofilní) – nerozpustné ve vodě, ale dobře rozpustné
v nepolárních organických rozpouštědlech (chloroform, ether, dioxan, …), do
nichž mohou být z přírodních zdrojů extrahovány
− Výskyt:
o Tukové tkáně živočichů, zásobní pletiva rostlin (např. semena slunečnice,
plody olivovníku, …)
o V buňkách – biomembrány, nervové tkáně (obsahují až 40 % tuku), …
− Funkce:
o Zdroj a zásoba energie – oxidací 1g lipidu vzniká 38 kJ, nadměrný příjem =
ukládání v tukových tkáních
o Stavební funkce – stavba biomembrán, důležité pro přenos nervového
vzruchu
o Ochranná funkce – ochrana proti mechanickému poškození – např. ledviny
uloženy v tukové tkáni, tepelnému (tepelná izolace), elektrickému či jinému
fyzikálnímu šoku – např. podkožní tuk, ochranná funkce i u rostlin – např.
vosková vrstva na listech a plodech (kutikula)
o Rozpouštědlo fyziologicky významných látek (vitaminů A, D, E, K, hormonů,
léčiv, barviv, …)
− Fyzikální vlastnosti:
o Menší hustota než voda
o Nemají polární vazby – rozpustnost
− Chemické vlastnosti:
o Chemicky jsou nejednotné, rozdělují se na:
a) Jednoduché lipidy = estery mastných kyselin a alkoholů (glyceridy –
tuky, oleje; vosky)
Mastné kyseliny (MK) = alifatické monokarboxylové kyseliny
s nerozvětveným řetězcem, sudým počtem atomů uhlíku,
nasycené či nenasycené
Obsahují-li více dvojných vazeb, jsou izolované někde
