Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




FUNKČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN, ESTERY, LIPIDY

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.12 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

uprostřed řetězce a to vždy v konfiguraci cis-

b) Složené lipidy = jednoduché lipidy + další složky (např. HPO42- -

fosfolipidy, sacharidy – glykolipidy, aminoalkoholy – lipoproteiny,
sfingolipidy, …)

c) Ostatní lipidy = všechny další sloučeniny lipoidní povahy

(prostaglandiny, lipofilní vitaminy)

o Mastné kyseliny (MK):

a) Nasycené

 Kyselina máselná (butanová) C3H7COOH
 Kyselina kapronová (hexanová) C5H11COOH

5

 Kyselina kaprylová (oktanová) C7H15COOH
 Kyselina kaprinová (dekanová) C9H19COOH
 Kyselina laurová (dodekanová) C11H23COOH
 Kyselina myristová (tetradekanová) C13H27COOH
 Kyselina palmitová (hexadekanová) C15H31COOH
 Kyselina stearová (oktadekanová) C17H35COOH

b) Nenasycené – na dvojných vazbách vždy konfigurace cis

 Kyselina olejová (oktadec-cis-9-enová) C17H33COOH

 Kyselina linolová (oktadeka-cis,cis-9, 12-dienová) C17H31COOH
 Kyselina linolenová (oktadeka-cis,cis,cis-9, 12, 15-trienová)

C17H29COOH

c) Rozvětvené – méně časté

 Kyselina isovalerová (3-methylbutanová) C4H9COOH

o Charakter MK ovlivňuje vlastnosti lipidů:

▪ Nasycené – vyšší stabilita, vyšší teploty tání (máslo, sádlo, lůj, slanina)
▪ Nenasycené – nižší stabilita, nižší teploty tání, čím blíže je dvojná

vazba ke skupině -COOH, tím menší stabilita a teplota tání (oleje –
řepkový, slunečnicový, olivový, …) → převážně v rostlinách

JEDNODUCHÉ LIPIDY:

1) Acylglyceroly = glyceridy
2) Vosky

Glyceridy = estery vyšších mastných kyselin

o Podle počtu esterifikovaných -OH skupin

▪ Monoacylglyceroly = monoglyceridy
▪ Diacylglyceroly = diglyceridy
▪ Triacylglyceroly = triglyceridy

o Jsou-li R1 až R3 stejné (= jednoduché glyceridy), různé (= smíšené glyceridy)
o Neutrální látky – mléko, plody (např. olivy, …)
o Dělíme je na tuky (pouze nasycené MK, jsou pevné, trvanlivější, spíše

živočišného původu) a oleje (obsahují i nenasycené MK, kapalné, spíše
rostlinného původu)

− Reakce:

1) Hydrolýza – kyselá (směs MK + glycerol) = opak esterifikace

6

– zásaditá (alkalická) + KOH/NaOH = zmýdelňování (směs solí MK –

mýdla + glycerol)

o Mýdla – tuhá (kosmetická) = sodné soli vyšších MK, polotuhá/mazlavá (prací)

= draselné soli vyšších MK

▪ Užití jako čistící prostředky = detergenty
▪ V tvrdé vodě klesá účinnost (→ vápenaté a hořečnaté soli vyšších MK

– vyvločkování)

▪ Ve vodě disociují – hydrofobní konec se „zanoří“ do mastné nečistoty

(slabé přitažlivé síly), hydrofilní je namířený do vody – pohybem vody
v okolí nečistoty dochází k „roztrhání“ nečistoty (emulgaci) na menší
kapénky a tím i ke snadnějšímu odstranění

2) Žluknutí lipidů – oxidační štěpení dvojné vazby (mikrobiální rozklad) – nižší

MK, aldehydy, ketony – nepříjemný zápach (typické pro nenasycené lipidy)

Témata, do kterých materiál patří