FUNKČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN, ESTERY, LIPIDY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
uprostřed řetězce a to vždy v konfiguraci cis-
b) Složené lipidy = jednoduché lipidy + další složky (např. HPO42- -
fosfolipidy, sacharidy – glykolipidy, aminoalkoholy – lipoproteiny,
sfingolipidy, …)
c) Ostatní lipidy = všechny další sloučeniny lipoidní povahy
(prostaglandiny, lipofilní vitaminy)
o Mastné kyseliny (MK):
a) Nasycené
Kyselina máselná (butanová) C3H7COOH
Kyselina kapronová (hexanová) C5H11COOH
5
Kyselina kaprylová (oktanová) C7H15COOH
Kyselina kaprinová (dekanová) C9H19COOH
Kyselina laurová (dodekanová) C11H23COOH
Kyselina myristová (tetradekanová) C13H27COOH
Kyselina palmitová (hexadekanová) C15H31COOH
Kyselina stearová (oktadekanová) C17H35COOH
b) Nenasycené – na dvojných vazbách vždy konfigurace cis
Kyselina olejová (oktadec-cis-9-enová) C17H33COOH
Kyselina linolová (oktadeka-cis,cis-9, 12-dienová) C17H31COOH
Kyselina linolenová (oktadeka-cis,cis,cis-9, 12, 15-trienová)
C17H29COOH
c) Rozvětvené – méně časté
Kyselina isovalerová (3-methylbutanová) C4H9COOH
o Charakter MK ovlivňuje vlastnosti lipidů:
▪ Nasycené – vyšší stabilita, vyšší teploty tání (máslo, sádlo, lůj, slanina)
▪ Nenasycené – nižší stabilita, nižší teploty tání, čím blíže je dvojná
vazba ke skupině -COOH, tím menší stabilita a teplota tání (oleje –
řepkový, slunečnicový, olivový, …) → převážně v rostlinách
− JEDNODUCHÉ LIPIDY:
1) Acylglyceroly = glyceridy
2) Vosky
− Glyceridy = estery vyšších mastných kyselin
o Podle počtu esterifikovaných -OH skupin
▪ Monoacylglyceroly = monoglyceridy
▪ Diacylglyceroly = diglyceridy
▪ Triacylglyceroly = triglyceridy
o Jsou-li R1 až R3 stejné (= jednoduché glyceridy), různé (= smíšené glyceridy)
o Neutrální látky – mléko, plody (např. olivy, …)
o Dělíme je na tuky (pouze nasycené MK, jsou pevné, trvanlivější, spíše
živočišného původu) a oleje (obsahují i nenasycené MK, kapalné, spíše
rostlinného původu)
− Reakce:
1) Hydrolýza – kyselá (směs MK + glycerol) = opak esterifikace
6
– zásaditá (alkalická) + KOH/NaOH = zmýdelňování (směs solí MK –
mýdla + glycerol)
o Mýdla – tuhá (kosmetická) = sodné soli vyšších MK, polotuhá/mazlavá (prací)
= draselné soli vyšších MK
▪ Užití jako čistící prostředky = detergenty
▪ V tvrdé vodě klesá účinnost (→ vápenaté a hořečnaté soli vyšších MK
– vyvločkování)
▪ Ve vodě disociují – hydrofobní konec se „zanoří“ do mastné nečistoty
(slabé přitažlivé síly), hydrofilní je namířený do vody – pohybem vody
v okolí nečistoty dochází k „roztrhání“ nečistoty (emulgaci) na menší
kapénky a tím i ke snadnějšímu odstranění
2) Žluknutí lipidů – oxidační štěpení dvojné vazby (mikrobiální rozklad) – nižší
MK, aldehydy, ketony – nepříjemný zápach (typické pro nenasycené lipidy)
