17.Zásobovací a odbytová činnost podniku
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
17. Zásobovací a odbytová činnost podniku
ZÁSOBOVACÍ:
- zásobování musí zajistit plynulý provoz činnosti podniku (koloběh OM); logistika=proces řízení zásob
Technologická zásoba=potřeba k technologickému postupu výroby daného produktu
Pojistná zásoba=zabraňuje vzniku deficitu zásoby následkem náhodných výkyvů (př. opožděné dodávky)
Příležitostná zásoba=využití výprodejů nebo množstevních slev
Členění zásob z účetního hlediska:
zásoby materiálu: základní, pomocný, provozovací látky, obaly, náhradní díly
zásoby vlastní výroby: polotovary, nedokončená výroba (nedá se skladovat ani prodávat), hotové výrobky
zásoby zboží
Základní způsoby pořizování zásob
nákupem- oceňujeme pořizovací cenou (materiál, zboží)
vlastní výrobou- oceňujeme vlastními náklady
darováním, nalezením-reprodukční pořizovací cena
Metody oceňování:
1.aritmetický průměr
proměnlivá metoda-při každé dodávce se počítá nová cena
periodická- přeceňuje se v pravidelných intervalech
2.metoda LIFO (last in first out) –zakázaná metoda; cena, za kterou se vydá ze skladu je stanovena podle poslední dodávky
3. metoda FIFO (first in first out) – cena, za kterou se vydá je stanovena podle první dodávky
Metody řízení zásob:
metoda ABC- A-nejdůležitější část zásoby, 60-80% z celkového objemu zásob, zajišťuje plynulý provo, př. speciální látka; B-méně používaná, 15-20%, její nedostatek neohrozí plynulý provoz, př. nitě; C-snadno získatelná, 5%, nevyplatí se ji skladovat, př. kancelářské potřeby
metoda Just in time (právě včas)-neskladujeme; výhoda: nízké náklady, nevýhoda: možné narušení provozu
Evidence zásob:
-příjemka: přijímáme na sklad; výdejka: vydáváme ze skladu; skladovací karta: souhrnné Inko o příjemce a výdejce
-přejímka=proces přejímání zboží
-dokumenty k zásobám: objednávka-vystavuje odběratel->dodací list, FAP->příjemka->skladovací karta->výdejka->FAV ->popřípadě reklamační protokol
Skladování zásob
-musí být dodrženy určité podmínky
-druhy skladů: kryté (potraviny, elektro, obuv->haly); polokryté (dřevo, písek->přístřešky); otevřené (štěrk..); specializované (chemikálie, zmražené potraviny…)
ODBYTOVÁ:
-úzce souvisí s marketingovou činností; zahrnuje tyto operativní činnosti:
skladování výrobků či zboží-evidence (na příjemce, sklad.kartě a výdejce), kompletace, příprava k prodeji…
plánování prodeje-vychází z mark.plánu; plán prodeje vyhodnocuje: a) potřeby –to, co si žádá trh
b) zdroje-co vyrobíme nebo nakoupíme
-potřeby jsou menší než zdroje-jsme schopni vyrobit více, než kolik jsme schopni prodat; řešení: pronájem strojů nebo změna výrobního sortimentu, prodej strojů…
-potřeby jsou větší než zdroje-řešení: nákup strojů
personální zajištění prodeje-vyškolený pracovník: