9. F&B Management
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
F&B Management
F&B = Food & Beverage = Pokrmy a nápoje
systém řízení stravovací činnosti hotelu či samostatného restauračního podniku
v čele gastronomického oddělení stojí F&B manager (vedoucí stravovacího úseku, gastronomický nebo provozní ředitel). Zabývá se problematikou řízení procesů v oblasti plánování výroby a kontroly práce ve stravovacím úseku jako celku
řídící pracovník F&B je přímo podřízen funkci na vrcholu organizační struktury, je člen TOP managementu nebo provozního managementu. Kontroluje, řídí a organizuje gastronomický úsek
F&B management je zaměřen na jednotlivé činnosti – nákup, skladování, výrobu, prodej a kontrolu
v rámci F&B musí být v každém hotelu zajištěno podávání celodenního stravování ubytovaným hostům (mimo ubytovací zařízení Garni)
rozděluje se na: 1) část výrobní
teplá/studená kuchyně, pekárna, cukrárna, řezník, hrubá přípravna, čistá přípravna, umývárna, …
2) část odbytová
restaurace, bary, vinárny, kavárny, banketní středisko, cateringová činnost, …
3) část skladovací
sklady (suché, chlazené, mrazící, chladné, příruční, …)
úkolem: poskytovat stravovací služby především hotelovým hostům, 24/7
Podle typu hotelu jde o tyto stravovací služby:
Snídaně
Celodenní stravování (obědy, večeře)
Oddělené vyhrazené stravování (pro skupiny hostů, na objednávku, oslavy, …)
Room service (etážové stravování na pokojích hostů)
Rychlé občerstvení (sortimentní minimum, automaty)
Činnosti F&B managementu:
Výběr dodavatele – efektivní smluvní vztahy
Nákup zboží – objednáváme na základě výrobního plánu (jídelní lístek, menu, akce); objednáváme buď telefonicky, e-mailem, u obchodního zástupce, osobně nebo na veletrzích
Příjem zboží – zboží přijímá pouze pověřená osoba, které kontroluje na základě dodacího listu → počet dodaného zboží, jeho kvalitu, neporušenost obalu a zda bylo zboží přivezeno v řádném hygienickém stavu
Skladování – příjem na příslušné sklady → natažení na skladové karty a do skladového systému
Výrobní činnost – příjem potřebných surovin ze skladů a výroba dle výrobního plánu
Odbytová činnost – prodej pokrmů z výrobního střediska
Kontrolní činnost F&B manažera
Zaměstnanci F&B
F&B manager
náplň práce F&B managera: sestavuje obchodní prognózy, rozpočty, dohlíží na mzdy a vynaložené náklady a vyhodnocuje výsledky prováděných kontrol
-
v souladu s normami stanovuje hygienické a technické předpoklady provozu, sleduje vývoj nových výrobků a technických zařazení na trhu pro svůj úsek
-
je zodpovědný za zpracování standardů kvality a dohlíží na jejich dodržování
-
ve spolupráci se šéfkuchařem sestavuje jídelní lístek a menu
-
určuje cenovou skladbu podávaných pokrmů
-
organizuje rozumný nákup surovin, materiálu a nápojů
-
odpovědný za skladování a pečlivou přípravu pro obsluhu a prodej
-
vede tréninkové/školící programy pro jemu podřízený personál
-
správce hospodaření, odpovědný za koordinaci celého gastronomického úseku