Technologie cukru
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Tržní druhy cukru:
Cukr krystal – po odstředění se cukr suší a třídí podle granulace a rozlišujeme 5 druhů – hrubý, polo-jemný, jemný, krupice a zvláště jemný
Cukr kostkový – rafinovaný cukr se po odstředění lisuje do tvaru kostek a rozlišujeme 2 druhy podle velikosti – kostky nebo moka-kostky
Cukr moučka – vyrábí se mletím úlomků kostek, rozlišujeme 2 druhy – moučkový a pudr
Cukr bridge – je tvarovaný cukr, připravuje se s odstředěného rafinovaného cukru litím do forem, vyrábí se 4 tvary, může být i barevný
Hygienicky balený cukr – v restauraci
MED
- je to produkt včel, včely sbírají nektar z květů, ukládají je do plástů, dělnice je obohacují o enzymy a nechají zrát v plátech
- vyzrálý med se získává vytáčením v medometru
- rozlišujeme 2 druhy:
a) nektarový - má světlou barvu a rychle krystalizuje
b) lesní (medovicový) – má tmavší barvu, nekrystalizuje a je horší kvality
Složení medu:
Med obsahuje 16-22% vody, 1-4% sacharidy, 29-37% glukózy, 32-42% fruktózy, dextriny, vitamíny a minerální látky
Používá se k výrobě perníků, sušenek, bonbónů, medoviny