Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Technologie ovoce

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (15.65 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

2) zvýšením teploty
a) sušení – na slunci nebo v sušárnách, při moderním způsobu se ovoce vymrazuje
b) zavařování – kombinuje se vyšší teplota s větší dávkou cukru, mikroorganismy se zničí
c) rozvaření ovoce s cukrem – získáme ovocné směsi, džemy, povidla

3) výroba ovocných šťáv
- ovoce se lisuje a získáme mošt, který se může ještě konzervovat cukrem

4) konzervace alkoholem
- působením kvasinek získáme z ovoce víno, destiláty, likéry, ocet

Ovocné výrobky
1) Kompoty
- k výrobě používáme ovoce, které nesmí být přezrálé
- nejdříve se ovoce vytřídí a vypere, pak se upravuje (loupání, vypeckování, krájení), dále se sýří v kyselině citronové nebo siřičité, aby se zabránilo zhnědnutí, nakonec se blanšíruje, ovoce se převaří, aby změkla dužnina a byla schopná přijímat cukerný roztok
- 3 způsoby blanšírování podle tvrdosti ovoce – zalije se horkou vodou nebo se přivede k varu nebo se krátce vaří, balíme do obalů s cukerným roztokem a nakonec sterilujeme při 80-100°C 10-30 minut

2) Proslazené ovoce
- ovoce se konzervuje vysokou dávkou cukru, při přípravě se začíná stejně jako u kompotu, blanšírované ovoce se zalije cukerným roztokem, nechá se až 3 dny odležet v cukerném roztoku, pak se slije a nechá se odležet, konečná koncentrace cukerného roztoku je 80%, nakonec se ovoce nechá okapat a dohotovuje se
- 4 způsoby – zalije se cukerným roztokem nebo se obalí v cukru nebo se nechá okapat nebo se glazuje cukerným roztokem

3) Ovocné šťávy
- ovoce se nejdříve přebere, pak se vypere, rozdrtí a lisuje
- získáme přírodní ovocnou šťávu, ze které se vyrábí:
a) mošt – přírodní ovocná šťáva se přefiltruje, aby se zbavila pevných součástí, pak se naplní do lahví a steriluje se
b) džus – přírodní ovocná šťáva bez cukru nebo s př. cukrem, má obsahovat 100% ovoce
c) nektar – vyrábí se stejně jako džus, ale obsahuje jen 25-40% ovoce

4) Ovocný sirup
- získává se z přírodní ovocné složky, ke které se přidá cukr (maximálně 65%)
- připravuje se za tepla nebo za studena, za studena je zdravější

5) Ovocný protlak
- přebrané a vyprané ovoce se rozvaří, propasíruje se a získáme dřeň, ke které můžeme přidat cukr nebo konzervační látku
- konzervujeme sterilací nebo zmrazením

6) Ovocná směs
- získává se svařením ovocného protlaku s cukrem, můžeme přidat pektin, kyselinu citronovou a konzervační látku
- vyrábí se jedno druhová, dvou druhová nebo směs

7) Džem
- získává se rozvařením ovoce s cukrem, můžeme přidat pektin, kyselinu citronovou a konzervační látku
- vyrábí se jedno druhový, je kvalitnější a je řidší než ovocná směs

Témata, do kterých materiál patří